Kürdistan Hükümeti'nden Şii gruplara: İsrail'e ait hiçbir karargah veya üs yok

Kürdistan Hükümeti, Erbil’de İsrail’e ait karargâh olduğuna dair ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Kürdistan Hükümeti'nden Şii gruplara: İsrail'e ait hiçbir karargah veya üs yok

Şii milis gruplarının Kürdistan Bölgesi’nde İsrail’e ait karargâh bulunduğuna dair iddialarına ilişkin yazılı bir açıklama yayımlayan Kürdistan Hükümeti, iddiaların gerçek dışı olduğu bildirdi.

Şii milis grupların, "yasalardan sapmış" olduklarına vurgu yapılan açıklamada, “Yasalardan sapmış bir güç, Erbil'deki sözde İsrail karargâhını bulamadıklarıyla ilgili bir açıklama yapmış. Yayımladıkları haber dâhil bu milis ve yasa dışı gruplar asılsız ve gerecek dışıdır. Erbil’de İsrail’e ait her hangi bir karargâh bulunmamaktadır. Erbil'in her defasında farklı bahanelerle hedef alınması korkak bir terör eylem olduğunu ve söz konusu grupların başıboşluğunu açıkça göstermektedir” İfadelerine yer verildi.

ABD ordusu, geçtiğimiz hafta Erbil Havalimanına yapılan ve 3 ABD askerinin yaralanmasına neden olan saldırılara karşı bir yanıt olarak İran destekli Ketaib Hizbullah milis grubunun Irak'taki hedeflerine hava saldırısı düzenlemişti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, "Irak ve Suriye'deki koalisyon güçlerine yönelik çok sayıda saldırıya yanıt olarak, ABD Silahlı Kuvvetleri, Ketaib Hizbullah ve ona bağlı grupların Irak'taki çok sayıda tesisine yönelik 25 Aralık günü saat 20.45'te hava saldırıları düzenledi" ifadelerine yer verilmişti.

CENTCOM Komutanı Orgeneral Michael Erik Kurilla, operasyona ilişkin yaptığı konuşmada, "Düzenlenen operasyonlar Irak ve Suriye'deki Koalisyon Güçlerine yönelik saldırılardan doğrudan sorumlu olan unsurların saldırı kabiliyetlerini zayıflatmayı amaçlıyor. Güçlerimizi her zaman koruyacağız" açıklamasında bulunmuştu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla Irak'ta Ketaib Hizbullah ve ona bağlı grupların kullandığı üç tesise yönelik "gerekli ve orantılı" operasyon gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

Şii milis gruplar zaman zaman Erbil’de İsrail’e ait karargah ve askeri üs olduğunu iddia ederek Erbil’i hedef alıyor.