Kürdistan-Irak arası ticaret olağan seyrine döndü

Kürdistan-Irak arası ticaret olağan seyrine döndü

Referandum sonrasında askıya alınan Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki ticari geçişler 5 gün aradan sonra yeniden başladı.

Dün itibariyle geçişlerin karşılıklı olarak yeniden başlamasıyla; yapı malzemeleri, gıda, sebze ve meyve taşıyan araçlar gümrük noktalarından geçmeye başladı.

Bağdat'ın çimento ihtiyacı

Rûdaw'a konuşan Husam Adil adlı Arap şoför, yolların yeniden açıldığını ve geçişlerin normal seyrine döndüğünü ifade ederek, “Normal günlerin iki katı TIR yük taşıyor. Özellikle Bağdat'ta çimento stoku bitmişti” dedi.

Yılda 16 milyon ton çimentonun üretildiği Süleymaniye'deki fabrikalarda, üretimin yüzde 70'i Irak'a ihraç ediliyor.

Mas Çimento Fabirkası Müdürü Aras Abdullah, genel olarak çimento fabrikalarının faaliyete başladığını belirterek, “210 TIR, fabrikaya giriş yaptı, 50-70 TIR da çimento yüklemek için dışarda bekliyor” diye belirtti.

Sirwan Muhammed, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında durumun normalleştiğini ve ticaretin yeniden başladığını kaydederek, “Özellikle tarım ürünleri konusunda her iki tarafın birbirine ihtiyacı var” dedi.

25 Eylül'de Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki bölgelerde gerçekleştirilen referandumdan dolayı, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında ticari geçişler durmuştu.