Kürdistan Kamuoyuna

Kürdistan Kamuoyuna

Halkımızın ödediği acı, ağır bedelleri ve mücadele tarihimizi bilince çıkarmış, farklı siyasal geleneklerden gelen ve ulusal sorumluluk sahibi bir grup Kürdistanlı siyasal kadro olarak, siyasi bir arayış içinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

Dünyanın ve Ortadoğu’nun birçok ülkesinde yeni siyasal düzenler oluşturmak amacıyla yıllardır süren sıcak çatışmalar yaşanmaktadır. Dünyanın egemen devletlerinin yanı sıra, Türkiye ve İran gibi bölgesel güç olmak isteyen bölge ülkeleri de sınırlarının ötesinde yayılmacı savaş yürütmektedir.

          Kürdistan, Ortadoğu coğrafyasında yoğunlaşan bu yeni tip savaşın merkezinde yer almaktadır. Kürt toplumu ve Kürdistan’da yaşayan diğer etnik ve dini gruplar bu savaştan yoğun bir şekilde etkilenmektedir. Yaşanmakta olan çok yönlü ve çok taraflı çatışmalı süreç, Lozan Antlaşması ile çizilen sınırları fiilen anlamsız hale getirmiştir. Irak ve Suriye fiilen parçalanmıştır. Türkiye ve İran ise sınırlarının ötesinde yürüttükleri yayılma ve yeni siyasal etkinlik alanları oluşturma savaşları nedeniyle ciddi sorunlarla yüz yüzedir.

          Kürt ulusu ve onun bugünki siyasal temsilcileri, ayrı bir ulus olmaktan kaynaklı haklarına kavuşmak için büyük bir mücadele yürütüyor. Son iki asırlık isyan ve direnişin bir devamı olarak koşullara göre – legal/illegal – meşru ulusal hak mücadelesi bugün de sürmektedir. Kürdistan Halkının öz güçlerine dayanan, uluslararası dost ve müttefik güçlerin katkısıyla hayli güçlenen bu mücadele, Güney Kürdistan’da federal bir yapılanma yaratmış, Güneybatı Kürdistan’da ise özerklik statüsüne doğru yol almaktadır.

          Kuzey Kürdistan’da yarım yüzyıla yakındır yaşanan mücadelenin geldiği nokta, gerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve gerekse Kuzey Kürdistan’lı siyasal organizasyonlar açısından değerlendirildiğinde, tarafların içinde bulunduğu durum tam bir kör döğüş niteliğindedir. Taraflarca başvurulan uygulamalar, siyasal duruşlar ve geliştirilen angajmanlar Kürt ve Kürdistan sorununu adeta içinden çıkılamaz hale getirmiştir.

          Halkımızın ödediği acı, ağır bedelleri ve mücadele tarihimizi bilince çıkarmış, farklı siyasal geleneklerden gelen ve ulusal sorumluluk sahibi bir grup Kürdistanlı siyasal kadro olarak, siyasi bir arayış içinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

          Siyaseten içinde bulunduğumuz çıkmazı aşmak, Türkiye’de ve Kuzey Kürdistan’da taraflarca makul görülecek onurlu bir barış ve çözümü gerçekleştirmek için yeni bir anlayış ve birlikte oluşturacağımız yeni bir siyasal perspektifle harekete geçme zamanıdır. Kürt ve Kürdistan sorununun çözümünü çalışmalarının merkezine koyacak, tarihsel ve güncel yaşanmışlıklardan ders çıkaracak, kökleri dilimize, kültürümüze ve tarihimize dayalı yeni bir ulusal ve evrensel perspektife ulaşmak istemekteyiz. Bunu Kürt ve Kürdistanî bilince ve sorumluluğa sahip herkesle birlikte ve ortaklaşa gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.

          Geçmişte ve bugün hangi siyasal organizasyonda yer aldığına bakılmaksızın, bizimle aynı kaygıları taşıyan tüm birey, grup, siyasi yapı ve Kürdistanlı tüm kesimlerle görüşmek, tartışmak ve ortak paydalarda buluşmak istiyoruz.

          Kürdistan’ın yoğun mücadele ve kadro birikimi bunun için fazlasıyla elverişlidir.

          Başlatmış olduğumuz arayış sürecini, halkımız için sonuç alıcı bir siyasal, örgütsel yapıya kavuşturacağımıza inanıyor ve güveniyoruz. 

           Kürdistan Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

            16 Ağustos 2020

              LÊGERÎN

     İletişim: [email protected]