Kürdistan Parlamentosu, Federal Mahkeme'nin referandum kararını reddetti

Kürdistan bağımsızlık referandumu'nun anayasaya aykırı olduğu şeklinde karar alan Irak Federal Mahkemesi'nin kararını tanımadıklarını söyledi.

Kürdistan Parlamentosu, Federal Mahkeme'nin referandum kararını reddetti

Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkan yardımcısı Cafer Eminki, 'bağımsızlık referandumu'nun anayasaya aykırı olduğu şeklinde karar alan Irak Federal Mahkemesi'nin kararını tanımadıklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkan yardımcısı Cafer Eminki, Irak Federal Mahkemesi'nin kararı ile ilgili olarak "Kürdistan Bağımsızlık referandumunun anayasaya aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği şeklindeki kararın anayasaya uygun bir karar olmadığına, siyasi bir karar olduğuna" dikkat çekti ve Kürdistan Parlamentosu'nun bu kararı kabul etmediğini söyledi.

Yapılan açıklamada federal mahkemenin anayasayı yorumlayabileceğini ancak hüküm veremeyeceği vurgulandı:

"Federal Mahkeme 2004 yılında kuruldu. Irak'ın nihai anayasasının kabulünün ardından yeni bir yasa çıkarılarak federal mahkemenin yenilenmesi gerekmekteydi. Ancak maalesef bu gerçekleşmedi ve söz konusu mahkeme hala kanunsuz bir şekilde işlevini sürdürmektedir. Öte yandan Irak Başbakanı Haydar Abadi ile mahkemenin yetkilileri arasında bir çok çelişki bulunmaktadır. Gerçekte Abadi mahkemenin kararına saygı duysaydı bunun karşısında durması gerekecekti."

Eminki açıklamasınınüdevamında şöyle konuştu:

"Kurdistan Bölgesi 13 yıldır Irak'ın bu sömürgeci zihniyetinin altında ıstırap çekmektedir. Politikaları mezhep temelinde yürütülmekte ve demokrasiden uzaktır. Biz demokrasiyi temel alarak Bağdat'a döndük.

Bütçemizin yüzde 17 olması konusunda anlaştık. Ancak eğer bugünlerde bir nüfus sayımı yapılsa Kurdistan Bölgesi'nin nüfusu genel Irak nüfusunun yüzde 22'si olarak çıkacaktır. Irak üniter bir devlet vasfını yitirmiştir. Irak yıkılmış bir ülkedir ve demokratik özelliği yoktur. Irak'a baktığımızda hiç bir şekilde bir devlet vasfı göremeyiz