Kürdistan Yurtseverler Birliği YNK 10 yıl aradan sonra kongreye gidiyor

Kürdistan Bölgesi’nde merhum Celal Talabi'nin kurduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) 10 yıl aradan sonra 4'üncü parti kongresini düzenlemeye hazırlanıyor. Parti kongresinin hangi tarihte olacağı ise bir muamma.

Kürdistan Yurtseverler Birliği YNK 10 yıl aradan sonra kongreye gidiyor

Kürdistan Bölgesi’nde merhum Celal Talabi'nin kurduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) 10 yıl aradan sonra 4'üncü parti kongresini düzenlemeye hazırlanıyor. Parti kongresinin hangi tarihte olacağı ise bir muamma.

YNK merkez yönetim binası ve teşkilat koridorlarında önümüzdeki haftalarda düzenlenmesi beklenen kongrenin telaşı var. Parti yönetimindeki isimlerden sızdırılan bilgilere göre, bu sürecin en zor kısmı YNK Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul'un kongre sırasında sunacağı siyasi rapor olacak. Söz konusu raporda, parti içi güç dengeleri ve dinamiklerinin geleceğini belirleyecek değişikliklerin yer aldığı belirtiliyor.

Partinin içtüzüğü uyarınca 4'üncü kongrenin 5 yıl önce yapılması gerekiyordu. Ancak siyasi ve güvenlik koşullar buna izin vermedi. YNK Siyasi Bürosu, parti temelinde yaşanan ‘çatırdamalara' rağmen elinden geldiğince teşkilatlardaki birlik ruhunu korumaya çalışarak kongreyi art arda erteledi.

YNK Siyasi Bürosu, yılın sonuna kadar  4'üncü kongrenin düzenlenmesi için kesin bir karar aldı. Ancak kongre tarihini belirleme yetkisini Parti Meclis Yönetimine verdi. Kongre tarihine ilişkin yapılan çoğu tahminler, YNK için Şehit Günü olarak da bilinen 21 Kasım'ı işaret ediyor.

Ancak BasNews’e konuşan YNK Yönetim Kurulu üyesi  Hamîd Hacî Xalî’ye göre partinin kongresinin Kasım ayına yetişmesi mümkün değil.

Hamîd Hacî Xalî “Şüphesiz YNK Kongresini gerçekleştirme konusunda kararlı. Parti Meclisi 5 Eylül’de kongre tarihin belirlemek üzere toplanacak” dedi.

Hamîd Hacî Xalî, 21 kasım tarihinde kongrenin gerçekleşmesi için YNK Parti Meclisi’ne öneri sunulduğunu ancak sözkonusu tarihte kongrenin gerçekleşmesinin zor olduğunu dile getirdi. Xalî’ye göre kongre daha ileri bir tarihte gerçekleşebilir, çünkü kongre için hazırlaklar henüz tamamlanmadı.  

YNK’nin Mam Celal’in vefatından sonra Genel Sekreterlik rolünü Kosret Resul’ün üstlendiğini belirten Hamîd Hacî Xalî, kongre sonrası genel sekreterliği’n belirleneceğiniz sözlerine ekledi.

YNK 'nin Parti Meclis Yönetimi, parti içi güç dengelerinin korunması işlevini üstlenen bir platform görevi görüyor. Zira o, Siyasi Büro'dan daha geniş bir düzenleyici kurumdur. Parti Meclis Yönetimi, Kerkük, Duhok, Halepçe, Erbil ve Süleymaniye bölgelerinde YNK bünyesindeki siyasi teşkilatları toplama yetkisine sahiptir YNK Siyasi Bürosu'nun kongreyi düzenleme ve idare yetkisini Parti Meclis Yönetimi'ne devretmekle parti içindeki birliği korumayı amaçladığı düşünülüyor.

YNK içerisinde Mam Celal’in ölümünden sonra bir kaç gruba bölündüğünden kongresini gerçekleştiremiyordu. Bu kutuplardan her biri yönetimdeki etki alanını genişletmek için çabalıyor.

Birinci kutupta yer alan YNK Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul, şuan parti kadroları arasında ilk düzenleyici isim olarak ön plana çıkıyor. Resul, Peşmerge güçlerinde yıllarca üst düzey görevler üstlendi. Resul, önümüzdeki kongrede YNK lideri olarak otoritesini ve etkisini artıracağı tahmin ediliyor.

İkinci kutupta Talabani ailesi bulunuyor. Bu cephede de Celal Talabani'nin eşi ve YNK Siyasi Büro üyesi Hero Îbrahîm Ehmed'in yanı sıra en küçük oğlu ve Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani ile diğer oğlu ve Peşmerge güçleri yöneticilerinden Bafel Talabani yer alıyor. Üçüncü kutup ise parti içi diğer yöneticilerden oluşuyor.

Talabani ailesinin gelişmeleri olağan seyrine bırakmayı tercih ettiği ancak Kosret Resul'un kongre öncesinde delegeler arasında uzlaşı oluşturmak için çabaladığı belirtiliyor.