Kürt Dili Platformu: CHP yasa değişikliğini desteklemeye hazır

Kürt Dili Platformu: CHP yasa değişikliğini desteklemeye hazır

Türkiye’nin başkenti Ankara’da temaslarda bulunan Kürt Dili Platformu yetkilileri, CHP’nin, sundukları önerilere olumlu yaklaştığını söyledi.

Kürt Dili Platformu yetkilileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptıkları temaslarda Halkların Demokratik Partisi, (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi (SP) yetkilileri ile Ankara’daki Avrupa Birliği temsilcileriyle görüştü.

Platform yetkilileri, AK Parti’yle yapmak istedikleri görüşme taleplerine ise henüz yanıt verilmediğini aktardı.

Kürt Dili Platformu yöneticilerinden İrfan Soner, CHP’nin Kürt diliyle ilgili yapılacak yasal değişikliğe destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

K24’e konuşan İrfan Soner, “Doğrusunu söylemek gerekirse görüşmelerimizin bu kadar başarılı olacağını tahmin etmiyorduk” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şunu anladık ki, şu ana kadar bu konuda önemli adımlar atmamışız. Bu, önemli adımlar atıldığı zaman olumlu sonuçların çıkabileceği anlamına geliyor. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, anadiliyle ilgili yasa teklifi gelirse buna destek olacaklarını vurguladı. Eskiden CHP bu konuda destek vermiyordu, ancak şu an desteğe hazır.”

AB temsilcileriyle yapılan temasların detaylarını aktaran Platform yöneticilerinden Sedat Doğan ise, AB’nin Kürtçe konusunda adım atmak istediğini ve bunu Türkiye’deki görüşmelerde gündeme getireceklerini dile getirdi.

K24’e konuşan Sedat Doğan, AB’nin bunu bir koşul olarak Türkiye’nin gündemine getirmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

“AB yetkililerine Kürt öğrencilerinin sayısıyla ilgili bir örnek verdim ve bunun 5 milyon civarında olduğunu söyledim. Peki, şu ana kadar bu öğrencilere kaç öğretmen atandı? Türkiye’deki kanunlara göre her 50 öğrenciye birer öğretmen tekabül ediyor. Neden Kürt öğrencileri için bu uygulanmıyor?”

Kürt Dili Platformu yetkilileri Kürtçe’yle ilgili daha çok çalışma yapacaklarını belirterek, 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde toplantı gerçekleştireceklerini ve 22 Şubat’ta ise Diyarbakır’da 200 kişinin katılımıyla “Kürt Dili Konferansı” gerçekleştireceklerini aktardı.