Kürt liderlerden ortak açıklama: Kürdistan Bölgesi'nin statüsü korunmalı

Kürt liderlerden ortak açıklama: Kürdistan Bölgesi'nin statüsü korunmalı

Kürdistan Bölgesi yönetimi ile siyasi parti liderlerlerinin ortak toplantısında, olası bir anayasa değişikliğinde federal sistemin yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nin statüsünün ve Irak’taki tüm bileşenlerin haklarının korunması gerektiğine vurgu yapıldı.   

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani başkanlığında, Başbakan Mesrur Barzani, Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti liderlerinin, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’le yaptığı toplantı sona erdi.

Başkent Erbil’de gerçekleştirilen toplantıda Irak’taki durum, olası gelişmeler ve Kürdistan Bölgesi üzerindeki etkileri ele alındı.

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, Kürt siyasi liderliğinin Irak’taki gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi.

Irak’ta bugün yaşanan olayların yıllardır biriken yönetsel sorunlar ve anayasanın uygulanmamasından kaynaklandığına dikkat çekilen açıklamada, mevcut durumun endişe verici olduğu ve halkın ifade özgürlüğü ile taleplerinin savunulduğu ifade edildi.   

Açıklamada, “Toplantıya katılanlar olarak Irak halkının meşru taleplerini ve hükümetin bu talepleri karşılamak için izleyeceği reformları destekliyoruz” ifadelerine yer verildi.  

Irak’ta istikrarın yanı sıra yasal ve resmi kurumların korunmasının gerekli olduğu ifade edilen açıklamada, bölgedeki durum gözönünde bulundurularak, terör ve radikal grupların özellikle de tartışmalı bölgelerde yeninden başkaldırması tehdidi bulunduğuna dikkat çekildi.

Toplantıya katılan tarafların Irak’taki sorunların çözümüne aktif katılma ve Kürdistan Bölgesi ile Irak’taki tüm bileşenlerin anayasal haklarını koruma konusunda hemfikir olduğu belirtildi.

Irak Anayasası’nda değişikliğe gidilmesi hakkındaki taleplere ilişkin ise, toplantıya katılan tarafların olası bir anayasa değişikliğinde, federal sistemin yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nin statüsü ve Irak’taki tüm bileşenlerin haklarının korunması gerektiğine vurgu yaptığı ifade edildi.  

Ortak açıklamada, “Birlikte, tek bir tavırla hareket edeceğimiz, Kürdistan Bölgesi’nin kazanım ve çıkarlarını koruyacağımız konusunda Kürdistanlıları temin ediyoruz” denildi.