Kürt siyasetçi: 'PKK, HDP’nin başlattığı barışçıl süreci bile engelledi'

Kürt siyasetçi Arif Ruşdi, "PKK’nin Kürtlük diye bir ajandası yok. Ne Kürt meselesine ne Kürdistan meselesine ne de Kürdistan halkına inanıyor. Bunu gizlemiyorlar. PKK liderlerinin 3’te 1’i Kürt değil” dedi.

Kürt siyasetçi: 'PKK, HDP’nin başlattığı barışçıl süreci bile engelledi'

Kürt siyasetçi Arif Ruşdi, PKK'nin Kürdistan Bölgesi'ndeki son saldırılarını değerlendirdi.

Ruşdi, “Kürdistan BölgesiKDP’nin veya iki partinin değil, Kürdistan Bölgesi Kürt halkının mülküdür. PKK’nin Kürdistan halkına karşı yaptığı eylemler, Kürdistan halkının yüksek çıkarlarına aykırıdır” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin onlarca ekonomik geliri var. PKK bunlardan hiçbirini hedef almazken Kürdistan Bölgesi’nin boru hattını patlatıyor” sorusunu yanıtlayan Ruşdi, “PKK gerçekten Türkiye’ye karşı mı? Eğer Türkiye’ye karşıysa orada, Kürdistan Bölgesi’nin 4 katı büyüklükte, Türkiye’nin 80’i aşkın ilinin tümünde Kürtler var. Niye orada çalışmıyor?” diye konuştu.

“PETROL BORULARINA SALDIRI, KÜRDİSTAN HALKININ RIZKINA SALDIRIDIR”

İran ve Rusya’nın tüm boru hatları Türkiye’ye akıyor” diyen Ruşdi, “Bunlardan Türkiye’ye verilecek zarar bin kat daha fazla; ama onların saldırdıkları borulardan sadece Kürtler zarar görüyor. Bu boruların özel şirketlere ait olduğunu söylüyorlar. Özel şirketler Kürdistan hükümetiyle anlaşma imzalayarak çalışıyor. Kürdistan hükümetinin o şirketlerin yatırımlarını koruması gerekiyor. Petrol sevkiyatı durduğunda bunun zararını hükümet görüyor. Petrol borularına saldırı, Kürdistan halkının rızkına saldırıdır” ifadelerini kullandı.

“PKK HEP KÜRTLERE KARŞI SAVAŞTI”

PKK’nin Kürt meselesine inancı olmadığını söyleyen Ruşdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“PKK’nin Kürt meselesine inancı yok. Kürdistan meselesine inancı yoktur, olmayacaktır da. PKK’nin tarihine bakacak olursak, bir zaman büyük Kürdistan’ı savunuyordu, sonra Türkiye Kürdistanı’nı savunmaya başladılar. Sonra konfederasyon, ardından federasyon, şimdi ne istediklerini bilmiyorlar. Şimdi çok hayali bir şey istiyorlar, ‘Ortadoğu halklarını birleştirmek’ diyorlar. Peki niçin silahlılarını kullanıyorlar? Bunun hayal olduğunu biliyorlar. Bu sloganı da halkı kandırmak için malzeme olarak ürettiler. PKK hep Kürtlere karşı savaştı.”

“PKK’nin Türkiye ile İran, Irak ve Suriye ile ilişkisi var” ifadelerini kullanan Ruşdi, “Kendileri Kürt devletine karşı olduklarını söylüyor. Kürdistan Bölgesi’ne karşı olduklarını söylüyorlar. Bunları Duran Kalkan konuşmalarında söylüyor. Duran Kalkan diyor ki, Ortadoğu halklarının dengesi Kürt devletinin kurulmasıyla kaybolur. Yani tüm devletler var. 21 Arap devleti var, Türkiye var, İran var ama Kürt devleti kurulursa Ortadoğu çöker öyle mi?” şeklinde konuştu.

“PKK OLMASA TÜRKİYE’NİN KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NDE İŞİ NE?” 

“PKK, Kürdistan’ı karış karış işgal etmesi için Türkiye’ye malzeme verdiği gibi, aynı şeyi Irak için de yapıyor. Eğer PKK olmasa Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde işi ne?” diyen Ruşdi, şunları anımsattı:

“Hatırlarsanız 2000’lerin başında sorun olduğunda, Sayın Başkan Barzani, ‘Türkiye gelirse, tankları bizim bedenlerimizle karşılaşır’ dedi. Peki şimdi biz ne diyelim? Bizim evimizde savaş satıyorlar. Türkiye ile nasıl savaşıyorlar? Bir yerde patlama yapıyorlar, 20 tane gariban fakir insan ölüyor. Türkiye’ye hiçbir zarar da gelmiyor. Kesinlikle bunların Türkiye ile ilişkilerin olduğunu söylüyorum. Kaç yıl önce hendek savaşlarını başlattılar. 3 ay boyunca Türkiye Kürdistanı’ndaki şehirlerde cepheler oluşturdular. Yani Türkiye gibi istihbarat örgütleri, ordusu ve hükümeti destekleyen halkın olduğu devletin bunların ne yaptığını bilmemesi makul mu? Yani bu hendekler kazılırken Türkiye devleti bilmiyor muydu? Niçin onlara izin verdi. Sonra da operasyona başlayınca Türkiye Kürdistanı’nın tüm şehirlerini viraneye çevirdi.”

Ruşdi, sözlerine şöyle devam etti:

“Binlerce kişiyi öldürüp yaraladı. Yarım milyon Kürt diğer şehirlere göç etti. Eğer ilişkileri yoksa bunun manası ne? PKK, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ni işgal etmesine yol açtığı gibi Irak’ı da Kürdistan Bölgesi’ni işgal etmesi için davet ediyor. PKK’nin Kürt kanadı canlı değil, ben onların canlanmasını ümit ediyorum. PKK’nin Kürdistan halkına karşı olan bu siyasetine son verdirmelerini ümit ediyorum. Sayın Başkan’ın mesajı çok açıktı. Kürdistan Bölgesi’nin sınırları dışına çıkın diyor. Bu onlar için de iyidir. Bu durumda bir mesele sahibi olurlar. Türkiye’deki Kürtler de onları daha çok destekler. Ancak onların Kürdistan Bölgesi sınırlarında kalmaları zarar dışında hiçbir şey değildir.”

“PKK, HDP’NİN BAŞLATTIĞI BARIŞÇIL SÜRECİ ENGELLEDİ”

Öte yandan Ruşdi, “PKK savaşmıyor. Bir yerde patlama yapıyor ve oradan çekiliyor. Orası Türkiye’ye kalıyor” diyerek, şunları vurguladı:

“PKK, HDP’nin başlattığı barışçıl süreci engelledi ve Kürtlerin amacına ulaşmasını engelledi. PKK, Kürdistan özgürlük hareketinin başarılı olmasını engellemek içindir. PKK, Suriye Kürtlerinin başına ne getirdi. Kaç tane şehir Kürtlerin elinden çıktı. Diğer şehirler için de tehlike var. Türkiye’nin buraya gelmesi de PKK’den dolayıdır. Kürdistan Bölgesi hiçbir zaman savaş istemedi. Kürdistan halkı, hükümete destek olmalı ve bu süreci en az zararla atlatmalıyız.”

/ K24