Kürt subay İngiliz Kraliyet Askeri Akademisi’nden mezun oldu

Emir Mehdi Barzani, bir yıl iki aylık eğitimin ardından İngiltere Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi’nden (The Royal Military Academy Sandhurst) bakalorya derecesi ile mezun olan ilk Kürt subay oldu.

Kürt subay İngiliz Kraliyet Askeri Akademisi’nden mezun oldu

Geçtiğimiz günlerde Midya Mesti, İngiliz Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisinde askeri eğitimini tamamlayarak mezun olan ilk Kürt kadın subay olmuştu.

Emir Mehdi Barzani de, aynı akademiden bakalorya derecesi ile mezun olan ilk Kürt Peşmerge subay oldu.

Rûdaw’a konuşan Barzani, “Akademiye ilk gittiğimde bana, burada eğitim görmeye gelen ilk Peşmerge olduğum söylendi. Bir taraftan çok gururlandım ama bir taraftan da kahraman Peşmergeleri en iyi şekilde nasıl temsil edebileceğim diye endişelendim” dedi.

Emir Mehdi Barzani, “Akademideki ilk günlerde üniformamda Irak bayrağı vardı. Ancak ben armanın Kürdistan bayrağı olmasında ısrar ettim ve Akademi’nin üst düzey komutanlarından Old College beni Kürdistan bayrağı arması ile kabul etti. 3 Ağustos 2020’de de Akademi’de Kürdistan bayrağı kabul edildi ve bu nedenle öğrenciler, öğretmenler beni kutladı. Aynı şekilde benden sonra gelecek olan Kürt öğrencilerin de üniformasında Kürdistan bayrağının yer alacağı belirtildi” dedi.

Sandhurst Kraliyet Asker Akademisi’nde bir yıl iki ay süren eğitim sırasında Midya Mesti ile de tanışma fırsatı bulduklarını anlatan Barzani, “Akademi aryıca talebimiz üzerine Ey Reqib marşının da okunmasını kabul etti” diye konuştu.

Akademide askeri eğitim sırasında üstün başarı gösterdiğini ifade eden Barzani, “Bu nedenle fiziki açıdan en güçlü subaylarla GCC klasta desrlere katıldım. Örneğin diğer askerler 15 kilo yükle antrenman yaparken biz 40 kilo ile yapıyorduk. Bu bölümden üstün başarı ile mezun oldum” dedi.

Emir Mehdi Barzani / Foto: Rûdaw

Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi, dünya çapında çok sayıda ülkenin kariyer aşamasındaki subaylarına taktik komuta ve personel eğitimi vererek onları istihdam için hazırlıyor.

Emir Mehdi Barzani / Foto: Rûdaw
Rudaw