YNK ve Goran'dan ortak açıklama: Mevcut durum halkın çıkarına değil

Süleymaniye'de toplanan YNK ve Goran Hareketi yayınladığı ortak açıklamada mevcut siyasi durumun halkın çıkarına olmadığı ve seçim tarihinin daha fazla ertelenmemesi gerektiği belirtildi.

YNK ve Goran'dan ortak açıklama: Mevcut durum halkın çıkarına değil

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve Goran (Değişim) Hareketi heyetleri Süleymaniye’de bir araya geldi.  Toplantı ardından ortak açıklama yayınlayan YNK ve Goran Hareketi Kürdistan Bölgesi’ndeki mevcut siyasi durum, her iki parti arasındaki ilişkiler ve seçim konuları değerlendirildi.

Açıklamada toplantıda Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi gelişmelerin ele alındığı belirtilerek, “Her iki taraf değişen mevcut siyasi durumun halkın çıkarına olmadığı ve hiçbir siyasi tarafı etmediği düşüncesindedir. Bu nedenle herkes Kürtler arası ilişkileri iyileştirmeye, yeniden düzenlemeye ve iç birliğin yeniden tesisi yönünde çaba içerisinde olmalıdır” denildi.

YNK ve Goran Hareketinin eşit olduğuna dair tarafların uzlaştığı kaydedilen açıklamada, “Hizmetlerin planlanan düzeyde olmadığı ve bunun gözden geçirilerek düzeltilmesi için adaletsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracak yeni bir siyaset belirlenmelidir” ifadelerine yer verildi.

Kürdistan Bölgesi’nde genel seçimlere hazırlık konusuna da değinilen açıklamada, “Bir an önce anlaşma ve uzlaşma sağlanmalı ve seçimler daha fazla ertelenmemelidir” denildi.

KDP ve YNK gerilimi

Hükümet ortakları YNK ile KDP arasında bir süredir gerilim  devam ediyor. YNK’nin hükümette yer alan bakanları bir süredir hükümet toplantılarına katılmıyor.

YNK ile KDP arasındaki gerilim, Hawkar Caf’ın 7 Ekim 2022'de Erbil’de aracına düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmesiyle birlikte daha da tırmandı.

Caf, YNK'nin Ninova'daki istihbarat ve terörle mücadele teşkilatından sorumluydu. Ancak saldırıdan yaklaşık 7 ay önce bu görevinden ayrılarak Erbil'e yerleşmişti. Kürdistan Bölgesi Asayiş Güçleri Hawkar Caf cinayetinin Süleymaniye'de planlandığı ve YNK istihbaratından görevli bazı isimlerin adalete teslim edilmesini istemişti. 

Söz konusu açıklamaya sert tepki gösteren YNK, bu konudaki rahatsızlıkları giderilene kadar bakanlar kurulu toplantılarına katılmayacaklarını belirtmişti.

KDP ile YNK Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin iki ana bileşeni. Aralarındaki anlaşmazlıktan ötürü