Kürt yönetmenin filmi 30 farklı ödül aldı

Kürt yönetmen Dani Darin 11 yıldır İngiltere’de yaşıyor fakat aklı ve kalbinin sürekli Kürdistan’da olduğunu söylüyor. Darin son filmi “16/03” ile ABD ve Avrupa’da 30 ayrı ödül aldı. Film bu aralar İngiltere Ulusal Ödülü için Hollywood ve diğer Avrupa ülkelerinde hazırlanan filmlerle yarışıyor.

Kürt yönetmenin filmi 30 farklı ödül aldı

Kürt yönetmen Dani Darin 11 yıldır İngiltere’de yaşıyor fakat aklı ve kalbinin sürekli Kürdistan’da olduğunu söylüyor. Darin son filmi “16/03” ile ABD ve Avrupa’da 30 ayrı ödül aldı. Film bu aralar İngiltere Ulusal Ödülü için Hollywood ve diğer Avrupa ülkelerinde hazırlanan filmlerle yarışıyor.

Dani Darin bu film ve diğer çalışmaları hakkında Rûdaw’ın sorularına yanıt verdi.

“16/03” adlı filmin bu kadar çok ödül almasının nedeni nedir?

16/03 filmi Halepçe’de yaşanan felaketi ve siyasiler arasında yaşanan çekişmeyi, onların aldığı kararların suçsuz insanların hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor. Bu filmin temel amacı Halepçe’de işlenen insanlık suçunu dünyaya duyurmaktır. Bu yüzden film izleyenleri çok etkilemiş ve dünyanın değişik ülkelerinde düzenlenen festivallerde ödül almasını sağlamıştır.

Film şuana kadar kaç ödül aldı?

Film 30 farklı ödül aldı. ABD ve Avrupa’da hala ödüllere aday olarak gösteriliyor. Bu gidişler ödül rekoru da kırabilir diye düşünüyorum.

Film ayrıca İngiltere Ulusal Ödülü için de aday gösterilmiş...

Evet, " The National Film Awardis UK" diye bilinen İngiltere Ulusal Ödülü için dört dalda aday gösterilmiş. Burada Hollywood’un güçlü filmleriyle yarışıyor. Hollywood bu filmlere 200 milyon dolar harcamış fakat bizim filmimiz daha düşük bir bütçe ile ve büyük oranda kendi çabalarımızla hazırlanmış. Yine de en iyi senaryo, en iyi aksiyon, en iyi uzun metrajlı film ve en iyi bağımsız film dallarında aday gösterilmiş durumda.  

Bu ödüllerden birini almasını bekliyor musunuz?

Halepçe ismini bu büyük festivalde onurlandırmak istiyorum. Bu da Kürtler ve özellikle de Halepçe için büyük bir onur olur. Ödülü jüri ve halkın oyları belirleyecek. Bu yüzden izleyicilerimize çağrım şudur, filmimize oy vererek bir Kürt yönetmenin böylesine büyük bir ödülü almasına yardımcı olsunlar.

Filmin temel amacı neydi?

Filmin birkaç amacı vardı. Birincisi Halepçe’de yaşanan trajediyi sinemaya taşıyıp insanların bu olayı bilmesini istedim. Bununla birlikte sanat camiasının dikkatini meşru Kürt davasına çekmeye çalışmaktı. Kürdistan’ın güzelliklerini, tarihi ve turistik yerlerini yansıtmak istedim ki bu da diğer Kürt filimlerinde çok işlenmeyen bir konu. Kürdistan üzerindeki terör izlenimini kaldırmayı ve refahı yansıtmaya çalıştım. Çünkü hala dünyanın gözünde bizler farklı tanınıyoruz.

Filmin bütçesini nasıl oluşturdunuz?

Filmin bütçsi bir milyon 200 bin dolardı. Yüzde 25’ini bir İngiliz şirket karşıladı. Diğerlerini gönüllü arkadaşlarım verdi. Halepçe’ye gönül vermiş biri olarak bu filmi çekmek istedim. Malesef Kürdistan’da bize maddi yardımda bulunan olmadı. Kürdistan hükümetinden para aldığımız yazıldı çizildi ama bu gerçek dışıdır.

Film Erbil ve Süleymaniye’de de gösterime girdi. Nasıl karşılandı?

Dünyanın her tarafında ödül alan bu film malesef ki Erbil ve Süleymaniye’de beklenen ilgiyi görmedi. Fakat bizim işimize ve halkımızın meşru davasına olan inancımız daha öne çıktı. Ben yurtsever ve halkına hizmet etmeyi amaç edinen bir aileden geldiğim için hizmeti esas alıyorum.

Filmin çekimlerinde Kürdistan’da kimler size destek verdi?

Halepçe halkı ve Şehitlik Anıtı çalışanları bize yardımcı oldular. Ama Halepçe Belediyesi ve asayişi tam tersine engel olmaya çalıştı. Süleymaniye’deki sinemacı arkadaşlar yardımcı oldular, kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca Erbil Trafik Müdürlüğü ile Uluslararası Havalimanı yöneticilerine de yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum.

Filmin aktörleri kimler?

Filmimiz polisiye ve aksiyon filmi, yaklaşık 2 saatlik bir film. Çekimleri Kürdistan ve İngiltere’de yapıldı. Aktörlerin yüzde 80’i İngilizlerden yüzde 20’si de Kürtlerden oluşuyor.

Dani Darin kimdir?

Gerçek ismi Helmet Selah olan Dani Darin, 1980 yılında Süleymaniye’nin  Kaladıze ilçesine bağlı bir köyde doğdu. 2002 yılından beri İngiltere’de yaşayan Darin yönetmenlik yapıyor. Dani Darin aktör olarak İngiliz ve Hollywood filmlerinde de rol aldı.