Lice davasının tek sanığıydı; Eşref Hatipoğlu öldü

Dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı ve Lice olaylarının tek sanığı Albay Eşref Hatipoğlu öldü.

Lice davasının tek sanığıydı; Eşref Hatipoğlu öldü

22 Ekim 1993'te Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın suikast sonucu hayatını kaybetmesi sonrası çıkan ve 16 kişinin öldüğü olaylara ilişkin davanin tek sanığı Eşref Hatipoğlu öldü.

2018 tarihinde İzmir'de görülen duruşmada mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan davanın tek sanığı dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu beraatine karar vermişti.

Lice’de o dönem ne oldu?

22 Ekim 1993 tarihinde Lice ilçesinde dönemin Jandarma Komutanı Bahtiyar Aydın bir suikast sonucu öldürüldü. Suikastin ardından çıkan olaylarda ise sivillerin de aralarında olduğu 16 kişi hayatını kaybetti.

Çıkan olaylarda Jandarma Yüksel Bayar’ın da aralarında olduğu Ali Nurettin Soyer, Abdullah Akçakmak, Mizgin Cantürk, Hüseyin Cantürk, Dilbirin Cantürk, Bayram Yıldız, Emine Kıraç, Zana Çakır, Mustafa Çakır, Saniye Boğan, Ali Şanlı, Ali Canpolat, Kudret Ergün ve Muhyettin Güler isimli bir asker 15 sivil yaşamını yitirdi.

Dönemin askeri yetkilileri, Bahtiyar Aydın'ın PKK'liler tarafından öldürüldüğünü ve daha sonra bir çatışma meydana geldiğini açıkladı. Ardından bölgeye askeri operasyon başlatıldı.

Davanın avukatları ise, iddianamede bazı verilere göre ilçe merkezinde 400 ev ile 242 dükkanın yakıldığını, yıkım ve tahribat nedeniyle 13 bin olan Lice nüfusunun 2500'lere kadar düştüğünü açıklamıştı.

Dava olaydan 20 yıl sonra başlatıldı

Olayın üzerinden 20 yıl sonra zaman aşımına çok az bir süre kala Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı bir iddianame düzenledi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etmesiyle Lice Davası 2013'te başladı.

28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de davanın avukatlarından biriydi.

İddianamede emekli Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi.

Hem davacı tanıkları, hem de o dönem Lice'de görev yapan birçok resmi yetkili, 22 Ekim 1993 günü Lice'de herhangi bir çatışmanın olmadığını ve ilçede yaşanan tahribatın "operasyona çıkan askerler tarafından" yapıldığını iddia etti.

29 Ocak 2015'de güvenlik gerekçesiyle davanın İzmir'de devam etmesine karar verildi.

İzmir Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, sanık Eşref Hatipoğlu´nun "üzerine atılı tüm suçlardan"  beraatine karar verdi.

Yaşamını yitiren sanık Tünay Yanardağ'ın dosyası da davadan düşürüldü.