Mahmut Osman: Referandum konusunda en ılımlı Abadi

Irak Milletvekili Mahmut Osman, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunun Bağdat hükümeti ile müzakere içersinde çözülmesi gerektiğine işaret ederek, ''Irak siyasetçileri bu konuda farklı düşünüyor'' dedi.

Mahmut Osman: Referandum konusunda en ılımlı Abadi

Kürdistan Bölgesi'nin bağımsızlık referandumu hazırlıklarına ilişkin BasNews'e değerlendirmelerde bulunan siyasetçi Mahmud Osman, ''Referandum konusunda Kürdistan Bölgesi'nden üst düzey bir heyet Bağdat'a gitmeli ve Bağdat bu konudaki tavrını netleştirmelidir. Eğer referandum Kürdistan Bölgesi'nin 3 vilayetinde (Erbil, Duhok, Süleymaniye) gerçekleşecekse kimsenin buna itirazı olmaz. Ancak 'itilaflı bölgeleri' yani Kerkük, Şengal ve Xaneqîn'i de kapsarsa Bağdat hükümeti sorun çıkarabilir'' dedi.

İbadi'nin diğer Iraklı siyasasetçilere göre daha ılımlı olduğunu vurgulayan Mahmud Osman ''Iraklı tüm siyasi çevreler içerisinde bu konuya yaklaşımı en yumuşak olan Başbakan Haydar İbadi'dir. Nuri Maliki'ye göre tavrı biraz daha ılımlıdır. Nuri Maliki'nin bu konuda radikal olması İran ile olan ilişkisi ve Haşdi Şabi ile olan bağından kaynaklanıyor. Bu konuda Irak'ta referanduma ılımlı yaklaşan tek siyasetçi İbadi'dir'' ifadelerini kullandı.

Irak hükümetinin yanı sıra, bölge devletlerinin de referanduma tepki gösterebileceği uyarısında bulunan Mahmud Osman, ''Bu konuda çok hazırlıklı olmak gerek ve konuyu derinlemesine ele almaya ihtiyaç var. Siyasi partiler bu konuda uyanık olmalıdır. Komşu devletler ve dünya ülkeleri ile görüşmeler yapılmalıdır. Kürt halkının kendi kaderi hakkında vereceği karar sonrası süreçte, bölge ülkelerinin göstereceği tepki ve tavır bizim açımızdan çok önemli olacak'' şeklinde konuştu.