Başkan Neçirvan Barzani: Kürdistan, birlikte yaşam beşiği olarak kalacaktır

Başkan Neçirvan Barzani: Kürdistan, birlikte yaşam beşiği olarak kalacaktır

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Hristiyan din adamları ile görüşen Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin her zaman tüm farklı dini ve etnik unsurlar için birlikte barış ve hoşgörü içerisinde yaşadıkları bir beşik olarak kalacağını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani başkent Erbil’de Irak'taki Ermeni Ortodoks Kilisesi Başkanı, Başpiskopos Avak Asadourian başkanlığındaki Hristiyan din adamlarından oluşan bir heyet ile görüştü.

Hristiyanların Kürdistan toplumunun önemli ve asli bir bileşeni olduklarını vurgulayan Barzani, ülkedeki diğer unsurlarla binlerce yıldır birlikte yaşadıklarına dikkat çekti.  

Hristiyan din adamlarının Kürdistan Bölgesi’nde barış ve birlikte yaşam kültürüne sağladıkları katkıları önemli bulduklarını dile getiren Barzani, “Kürdistan her zaman tüm farklı dini ve etnik unsurlar için birlikte barış ve hoşgörü içerisinde yaşadıkları bir beşik olarak kalacaktır” dedi.

Hristiyanların korunması ve desteklenmesi için gösterdikleri çabadan ötürü Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ve hükümetine teşekkür eden konuk heyet de Kürdistan Bölgesi’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da insani değerlerin savunulduğu, dini ve etnik farklılıkların korunduğu bir istikrar abidesi olarak kalması temennisinde bulundu.

Konuk heyet ayrıca Kürdistan Bölgesi’ne bağlılıklarını yineleyerek üzerlerine düşeni yerine getirmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Görüşmede konuk heyet adına Başpiskopos Avak Asadourian, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki Hristiyanların durumu, kliselerin görevleri ve karşılaştıkları sorunlar ile göçzedelerin yaşadığı zorluklar hakkında Başkan Neçirvan Barzani’ye bilgi verdi.

Hristiyan dini mercilerin verilerine göre 2003’te Irak’ta yaklaşık 1 milyon 800 bin Hristiyan yaşıyordu. Ancak şu an sadece 300 bin Hristiyan’ın kaldığı belirtiliyor.