Maliki: Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın anlaşması kaçınılmaz

Irak eski Başbakanı Nuri El Maliki, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında bir anlaşmaya varmanın "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Maliki: Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın anlaşması kaçınılmaz

Maliki, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile Bağdat'ta yaptığı görüşmenin ardından aralarında Rûdaw muhabiri Halkawt Aziz'in de bulunduğu gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Maliki, Kürdistan Bölgesi ile Federal Hükümet arasında çözüm bekleyen sorunların çözümünün bir “niyet meselesi değil, kaçınılmaz bir yükümlülük" olduğunu vurguladı.

Irak’taki temel siyasi taraflardan olan Kanun Devleti Koalisyonu'nun lideri olan Nuri Maliki, sorunların çözülmeden ortada bırakılmasının Irak'ın ya da Kürdistan Bölgesi'nin çıkarına olmadığını kaydetti.

Eski Başbakan Maliki, Başkan Neçirvan Barzani ile siyasi süreç, ikili ilişkiler ve Kürdistan Bölgesi ile Irak'taki güvenlik durumunu görüştüklerini söyledi.

Maliki, “İstikrarlı bir ülke inşa etme ve Irak'ı tüm zorluklardan ve güvenlik sorunlarına sürüklenmekten koruma konusunda hemfikirdik” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre de Barzani ve Maliki, “Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların tüm bileşenlerin hak ve yetkileri korunacak şekilde çözülmesi için Irak Federal Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki görüşmelerin devamını” görüştüler.

Başkan Barzani, Şii din adamı Muhammed Bakır el Hakim'i anma törenine katılmak üzere bugün Bağdat'a gitmişti. Başkan Barzani daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve diğer Iraklı yetkililerle bir araya gelmişti.

Barzani ile Sudani görüşmesinde; bütçe, memur maaşları, Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatının yeniden başlatılması ve diğer bazı idari, mali ve ekonomik konuların çözümü için atılan adımlar ele alınmıştı.