MARAŞ DEPREMİ - Dünya ülkelerinden 7,4 büyüklüğündeki deprem için taziye ve yardım mesajları

Maraş merkezli deprem dolayısıyla Dünyanın birçok ülkesinden yardım ekipleri yola çıktı ve liderler taziye mesajı verdi.

MARAŞ DEPREMİ - Dünya ülkelerinden 7,4 büyüklüğündeki deprem için taziye ve yardım mesajları

Bazı ülkelerden yardım ekipleri yola çıktı.

ABD

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremle ilgili, ABD'nin gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

ABD'nin, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremden ötürü derin endişe duyduğunu aktaran Sullivan, şunları kaydetti:

"Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan (Joe) Biden, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer federal hükümet ortaklarını, depremden en çok etkilenenlere yardımcı olmak için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için yönlendirdi. Türkiye hükümeti ile koordinasyon halinde durumu yakından izlemeye devam edeceğiz."

AB

AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, sosyal medyadan konuyla ilgili açıklama yaptı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'ye gönderilen arama ve kurtarma ekiplerinin yola çıktığı bildirildi.

AB Acil Durum Müdahalesi Koordinasyon Merkezinin Avrupa genelinden kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini belirten Lenarcic, "Hollanda ve Romanya'dan arama kurtarma ekipleri şu anda yolda." ifadesini kullandı.

Rusya

Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Türkiye'ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan 2 adet İl-76 uçağının gönderilmeye hazır olduğu bildirildi.

İsrail

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Maraş merkezli deprem için "derin üzüntü duyduğunu" belirterek, acil bir yardım programı hazırlanması için talimat verdiğini duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Maraş Pazarcık merkezli deprem için yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin güneyinde meydana gelen deprem nedeniyle İsrail devleti adına Türk halkına derin üzüntülerimizi iletmek istiyorum. Kalplerimiz felaketin kurbanlarıyla; yaralılara acil şifa diliyoruz."

Cohen, acil bir yardım programı hazırlanması için Bakanlığına talimat verdiğini aktardı.

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yoaz Gallant'ın da İsrail ordusu ve Bakanlık kurumlarına insani yardım sağlanması için talimat verdiği paylaşıldı.

Azerbaycan

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekibinin gönderileceğini duyurdu.

Yunanistan

Yunanistan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye'ye yardım gönderecek.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardım edecek." ifadesini kullandı.

KKTC

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, 30 kişilik bir arama kurtarma ekibinin, 8 araçla birlikte 12.00’de destek için Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından KKTC'den destek açıklaması geldi.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, 30 kişilik bir arama kurtarma ekibinin, 8 araçla birlikte 12.00’de destek için Türkiye’ye gönderileceğini söyledi.

Dünya liderlerinden taziye mesajı

Kürdistan Bölgesi

Kürdistan Bölgesi  Başkanı Neçirvan Barzani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Düşüncelerim ve dualarım, sabahın erken saatlerinde bölgemizi vuran depremden etkilenenlerle birlikte" ifadelerini kullandı. Ailere ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Başbakan Mesrur Barzani ise Twitter hesabından Kürtçe ve İngilizce yaptığı açıklamada “Düşüncelerim, dün gece tüm bölgede meydana gelen depremde yaşamları etkilenen kurbanların aileleri ve yaralılarla birlikte. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, kurtarma çabalarına yardım etmeye hazırdır” ifadelerini kullandı.

Pakistan

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları nedeniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Pakistan’a her zor anında yardım elini uzattığını anımsatan Şerif, İslamabad’ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı.

Kazakistan

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, depremde yaşamını yitirenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı diledi.

Tokayev, mesajında, "Türkiye Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli deprem sonucunda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği haberini derin bir üzüntüyle aldım. Bu zor anda Kazakistan halkı ve kendi adıma hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tüm kardeş Türk halkına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

Tokayev ayrıca Kazakistan'ın Türkiye'ye yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğunu açıkladı.

Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu vurgulandı.

Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

Türkçe yaptığı paylaşımında Zelenskiy, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk halkına ve Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor, tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız." ifadelerini kulandı.

NATO: Temas halindeyiz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Korkunç depremin ardından Türkiye ile tam dayanışma halindeyiz. Erdoğan ve Çavuşoğlu ile temas halindeyiz ve NATO müttefikleri desteğini seferber ediyor." ifadelerini kullandı.

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk depremin ardından, en büyüğü 6,6 olmak üzere çok sayıda artçı sarsıntı da kayda geçti. Deprem birçok ilde can kayıplarına yol açtı. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada 284 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 323 kişinin yaralandığını belirtti.

Deprem, Suriye, Kürdistan Bölgesi, Irak, Lübnan, Ürdün ve İsrail'de de hissedildi.