Mazlum Abdi: 12 Mart ve 15 Mart’ta Suriye'de korku duvarları yıkıldı

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, "12 Mart ayaklanması ve 15 Mart hareketi Suriye'deki korku duvarını yıktı" dedi.

Mazlum Abdi: 12 Mart ve 15 Mart’ta Suriye'de korku duvarları yıkıldı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Rojava'nın Kamışlo kentinde 12 Mart 2004’te başlayan ve Rojava’daki diğer kentlere yayılan halk ayaklanmasının 15'inci yıldönümü ile Suriye savaşının 11’inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Her iki ayaklanma nedeniyle sosyal medya hesabından bir tweet paylaşan Mazlum Abdi, “Suriye'de halk hareketinin başlamasının üzerinden 11 yıl geçti ve tüm tarafların katılımıyla krizi sona erdirecek siyasi çözümlerin kapıları hala kapalı.

12 Mart ayaklanması ve 15 Mart hareketi Suriye'deki korku duvarını yıktı ve Suriye vatandaşı dışlama meydanına dönüşü kabul etmeyecek. Suriye özgürlüğünü ve istikrarını hak ediyor!” dedi.

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani ayaklanmalarla ilgili tweet attı.

Ne olmuştu?

12 Mart 2004’te, Rojava'nın en büyük kenti Kamışlo'daki futbol stadında Kamışlo Cihad Takımı ile Deyrezzor el-Futuwa takımı arasında oynanan maç esnasında olaylar çıktı.

Deyrezzor'dan silahlarla gelen konuk takım taraftarları maç sırasında Kürt taraftarlara küfürler ederek, ırkçı sloganlar attı. Konuk takım taraftarları Kürt taraftarlara taşlarla saldırdı. El-Futuwa takımı taraftarlarının Cihadspor taraftarlarına saldırması üzerine kavga başladı.

Haseke Valisi Muhammed Kabul büyük bir silahlı güç ile futbol sahasına girdi.

Olaylar saha dışına taştı. Suriye askerlerinin ateş etmesi sonucunda 4 Cihadspor taraftarı şehit oldu. Çok sayıda taraftar da ağır yaralandı.

13 Mart'ta defin işlemleri sırasında Suriye hükümetine bağlı güçler cenazeye katılan halka saldırdı. Bu saldırı sonucunda çok sayıda Kürt şehit oldu ve yaralandı.

Bunun üzerinde tüm Kamışlo’da başlayan halk ayaklanması, Rojava’nın diğer kentlerine yayıldı.

Cizire'de toplanan halk Kamışlo'daki cenaze törenine katılmak istedi. Hükümet güçlerinin izin vermemesi üzerine burada da ayaklanma başladı.

Aynı gün Şam Üniversitesi'nde toplanan Kürt öğrenciler halka saldırarak katliamlar yapan hükümeti protesto etti.

16 Mart'ta Cizire, Kobani ve Afrin halkı ayaklandı. Suriye'nin farklı kentlerindeki Kürtler de Rojava'ya destek amaçlı protesto gösterileri düzenledi.

6 gün içinde Kürt halkı Suriye hükümetinin tüm kurumları ve askeri güçlerini kendi kentlerinden çıkardı.

Bunun üzerine Suriye hükümeti ağır silahlar, tank, top ve helikopterlerle Kürt kentlerine karşı saldırıya geçti. Ayrıca Hükümet, Kürt kentlerindeki milis güçlerini de harekete geçirdi.

7 gün süren çatışmalar sonucunda Suriye hükümeti Rojava’da kontrolü ele geçirdi.

Kürt halk ayaklanması sonucunda 34 kişi şehit oldu, yüzlerce kişi yaralandı, çok sayıda kişi de sakat kaldı. 60 Kürt genci üniversitelerden atıldı. Kürt kentlerindeki dükkanlar, alışveriş merkezleri ve depolar talan edildi. Yüzlerce kişi de Kürdistan Bölgesi'ne sığındı.

Ayaklanması sonucunda Suriye hükümeti Kürt yerleşim yerlerini Araplaştırma politikası kapsamında bir dizi yeni kararı devreye soktu.

Suriye savaşı Deraa'da başladı

15 Mart 2011'de Deraa'da Suriye hükümetine karşı ilk gösteriler başladı ve o tarihten bu yana Suriye'de gerginlikler, savaşlar ve çatışmalar devam etti.

Birleşmiş Milletler'e göre Suriye iç savaşı sonucunda 387 bin kişi öldü, 2 milyon 100 binden fazla kişi yaralandı ve 13 milyon kişi yerinden edildi ve mülteci oldu.