Mazlum Abdi: SMO, evine dönmek isteyen göçzedelere işkence ediyor ve öldürüyor

Mazlum Abdi: SMO, evine dönmek isteyen göçzedelere işkence ediyor ve öldürüyor

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani, “Evine dönmek isteyen göçzedeler Suriye’nin muhalif güçleri (Suriye Milli Ordusu) tarafından engelleniyor, kaçırılıyor, işkenceye maruz kalıyor ve öldürülüyorlar” dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi (Mazlum Kobani), Türkiye ordusu ile Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) ortaklaşa Rojava’da yürüttükleri askeri operasyon nedeniyle yerinden edilen göçzedelere ilişkin resmi twitter hesabından yaptığı paylaşımda, son zamanlarda göçe zorlanan Rojavalıların evlerine dönmek isterken Milli Suriye güçleri tarafından engellendiği belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Göç etmek durumunda kalan 300 bin göçzededen bazıları evlerine dönmek istemiş, ancak Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen Suriye Milli Ordusu tarafından engelleniyor, kaçırılıyor, işkenceye maruz kalıyor ve öldürülüyorlar”

SMO mensuplarının işkence ettikleri ve öldürdükleri insanların video görüntülerini yakınlarına attığını söyleyen Kobani, “Suriye Muhalif gruplar, göçzedelere işkence ederken, kaçırırken ve öldürürken çektikleri videoları onların yakınlarına gönderiyorlar. Türkiye tarafından halkımıza karşı işlenen bu savaş suçları biran önce durdurulmalı” ifadelerine yer verildi.

“67 okulda eğitim verilemiyor”

Kürtlerin Rojava’ya dönüşlerinin engellendiğini belirten DSG Komutanı Kobani, “Göçzedelerin yurtlarına dönmemesinden dolayı şuan Rojava’da 67 okulda eğitim verilemiyor” bilgilerini paylaştı.

Kobani, başka bir paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye, Suriyeli vatandaşlarının evini bir siyasi kart olarak kullanıyor, bunu uluslararası toplum karşısında bir baskı unsuru olarak demografik yapıyı değiştirmeye çalışıyor. Uluslararası toplum ve uluslararası kuruluşlar bunun önüne geçmeli. Yerli vatandaşların güven içinde evlerine dönmeleri için yeni bir mekanizma geliştirmeleri gerekiyor.”

“Kürdistan Bölgesi’ne teşekkür ediyoruz”

Rojava’da Kürtler arasında birliği pekiştirmek için atılan adımlar olumlu bir atmosfer devam ediyor. İlerleyen günlerde bu kapsamda gereken güven sağlayıcı adımlar atılacaktır. Kürdistan Bölgesi’nin de bu çerçevedeki olumlu yaklaşımını saygıyla karşılıyor teşekkür ediyoruz.