DSG Komutanı: Menbic meselesi artık kapanmıştır

DSG Komutanı: Menbic meselesi artık kapanmıştır

Türkiye ile ABD arasında uzlaşmaya varıldığı belirtilen Rojava'da oluşturulacak güvenli bölgeye ilişkin belirsizlikler devam ederken, Ankara’nın Washington yönetimini “yol haritasında kendilerini oyalamakla” suçladığı Menbiç’in IŞİD’in elinden kurtarılmasının yıl dönümü. 

YPG’nin öncülüğünde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) Menbiç’i IŞİD işgalinden kurtarmasının üzerinden üç yıl geçti. ANHA’ya konuşan DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdi, “Minbic demokratik Suriye’nin esaslı bir kenti olacaktır” dedi.

Menbiç hamlesiyle ilk kez Fırat’ın batısına başarılı bir şekilde geçildiğini ifade eden Ebdi, IŞİD’e karşı yaklaşık iki buçuk ay mücadele edildiği ifade etti. Ebdi, “Biz YPG-YPJ ve DSG olarak hem Minbic’in özgürleştirilmesinde hem de daha sonra savunulmasında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdik” diye konuştu.

Yapılan uluslararası görüşmeler sonucunda tüm YPG-YPJ güçlerini birkaç ay içinde Menbiç’ten geri çektiklerini belirten Ebdi, şunları söyledi:

“Ancak düşmanlarımızın beklediği boşluğun bu geri çekilmeyle oluşmasına da izin vermedik. YPG-YPJ çizgisine inanan Minbicli insanlar Askerî Meclis içinde yer alarak kendi kentlerini savunmaya devam ettiler ve savunma alanında boşluğun oluşmasını bu şekilde engellediler.”

Menbiç’e ilişkin ABD ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya kendilerinin de imza attığını ifade eden Ebdi, “Biz bu anlaşma gereği YPG-YPJ güçlerimizi çekeceğimizi belirtmiştik ve çektik. Hatta müsteşarımızı çekeceğimizi söyledik ve çektik. Yine Minbic kentinin yönetilmesi ve savunulması yönünde askerî ve siyasi meclislerin yeniden yapılandırılmasını ön görmüştük bunlar da yapıldı. Özcesi Minbic’e ilişkin anlaşmanın tüm gereklilikleri bizim tarafımızdan yerine getirilmiş ve açıkçası Minbic meselesi artık kapanmıştır” dedi.

Bugün Kuzey ve Doğu Suriye bölgesine ilişkin yaşanan tartışmaların Menbiç ile bir alakasının olmadığını söyleyen Ebdi, “Orası kendi içinde huzurlu bir yer ve oranın halkı da kendi kendini yönetiyor, İç Savunma Güçleri, Askerî Meclis kendi kentinin savunmasını yapıyor" diye konuştu.