Mersin'de kilit parti HDP

Mersin’de bütün hesaplar CHP, MHP ve İYİ Parti adaylarıyla “üçlü” bir yarış üzerine kurulmuştu.

Mersin'de kilit parti HDP

Gazete Duvar'da Nergis Demirkaya'nın özel haberinde Kürt nüfusun yoğun bulunduğu Akdeniz illerinden Mersin'deki seçim atmosferi irdelendi. Mersin’de bütün hesapların CHP, MHP ve İYİ Parti adaylarıyla “üçlü” bir yarış üzerine kurulduğu dile getirilen haberde, HDP'nin kilit parti olduğuna dikkat çekildi. 

Mersin’in çok kültürlü, çok kimlikli yapısının izini kentin seçim sonuçlarında görmek mümkün. AK Parti ve CHP’nin yüzde 30’larda oy aldığı kentte MHP yüzde 20’lerdeki oyunu son seçimde İYİ Parti ile paylaşmış görünüyor. Doğu ve güneydoğu ilerinden büyük göç alan kentte HDP de yüzde 15’in üzerindeki oyuyla kilit parti görünüyor.

Sahip olduğu limanı, serbest bölgesi ile önemli bir ticaret kenti olan Mersin, aday belirleme sürecinde yaşanan bir krizle Türkiye’nin gündemine oturdu. Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye bırakılan ilde 3 dönemdir Toroslar Belediye Başkanlığı yapan Hamit Tuna’nın adaylığı sürpriz değildi. Birçok ilde ittifak yapan CHP ve İYİ Parti ise Mersin’de seçime ayrı ayrı girme kararı aldı. CHP, eski milletvekili Vahap Seçer’i aday gösterirken İYİ Parti, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’la seçime gireceğini ilan etti. Ancak YSK başvurusu il başkanlığınca geciktirilen Kocamaz adaylık şansını kaybetti. Yaşanan süreci “kumpas” olarak nitelendiren İYİ Parti, bu kez Demokrat Parti üzerinden yeni bir formül buldu. Eski Bakan Ayfer Yılmaz, İYİ Parti desteğiyle Demokrat Parti’den büyükşehir adayı gösterildi.

MHP-CHP adayları iddialı

Mersin’de bütün hesaplar CHP, MHP ve İYİ Parti adaylarıyla “üçlü” bir yarış üzerine kurulmuştu. Ancak Kocamaz’ın yarış dışı kalmasının ardından aday gösterilen Ayfer Yılmaz’ın 28 günlük çalışma ile hedeflenen başarıyı yakalamasının zor olduğu konuşuluyor. MHP ile CHP adayı arasında geçmesi beklenen yarışta her iki adaya bakılırsa seçim çoktan sonuçlandı! Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı Hamit Tuna, “Açık ara öndeyiz” iddiasında bulunurken CHP adayı Vahap Seçer, “Yarıştığımız kimse yok. Seçimi aldık” dedi.

HDP kilit parti

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde aday çıkarmama kararı alan HDP anahtar rolde görünüyor. CHP adayı Vahap Seçer, “HDP’liler bize umut bağlamış, merkezde, ilçelerde birçok yerde aday çıkarmamış. Çok büyük heyecan görüyorum. Bastırılmış, ezilmiş, ötekileştirilmiş, haksızlığa uğramışlık duygusu yaşayan insanlar bunları birileri üzerinden haykırmak istiyor. O birileri bizleriz” diyerek büyük destek alacağını öngörüyor.

MHP’li Tuna da Toroslar’da uyguladığı yönetim modeline güveniyor, “Aday çıkartmayan partilerden bile oy alabilme ihtimalimiz var” diyerek HDP’yi işaret ediyor. Son seçimde yüzde 16.9 oy alan HDP seçmeninin tutumunun Mersin seçiminde belirleyici olacağını söylemek yanlış olmaz. CHP ayrıca aday değişimi nedeniyle İYİ Parti seçmeninin de kendisine yöneleceği görüşünde.