Mesrur Barzani ile Macron Paris’te bir araya geldi

Başbakan Mesrur Barzani ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Paris’teki Elysee Sarayı'nda bir toplantı gerçekleştirdi.

Mesrur Barzani ile Macron Paris’te bir araya geldi

Barzani, dün Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gerçekleştirdiği temasların ardından beraberindeki heyetle Fransa’nın başkenti Paris’e geçti.

Toplantıda, güvenlik konularının yanı sıra Erbil-Paris ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesinin ele alındığı belirtildi.

Barzani, Twitter hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı paylaşımda, “Birlikte dünyanın IŞİD'den korunmasına yardım ettik. Şimdi halklarımızı ayakta tutmak için ticaret ve yatırım bağları kuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Başbakan Barzani, bölge ve Avrupa güvenliğinin artırılması konusunda Fransa’yı “ortak bir vizyona sahip bir müttefik” olarak değerlendirdi.

Fransa, IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon’un bir üyesi olup IŞİD’e karşı savaşta en çok destek sağlayan ülkelerden biri.

Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı uluslararası koalisyona 1000 askerle katkıda bulunan Fransa, 2014 yılından bu yana Irak ve Suriye'de bin 459 hava saldırısı gerçekleştirdi ve 2 bin 251 IŞİD hedefini imha etti.

Öte yandan, IŞİD yenilgisinden bu yana kurtarılan bölgelerin yeniden inşası ve istikrara kavuşturulması için, 20 milyonu Musul’a ayrılmak üzere bölgeye 60 milyon euro ayırdı.

10 bin Irak askeri ve Peşmerge’yi eğiten Fransa, Suriye için de 100 milyon avro ayırdı. Bunun 45 milyon eurosu Özerk Yönetim altındaki bölgelere gitti.

Fransa'nın Kürdistan Bölgesi ile yakın tarihi, 1991’de uçuşa yasak bölgenin kurulmasının yanı sıra silah, mühimmat ve eğitim sağlanmasına dayanıyor.

Başbakan Mesrur Barzani ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Paris’teki Elysee Sarayı'nda bir toplantı gerçekleştirdi.