Mısır'dan Rojava Kürtleri'ne destek

Suriye Demokratik Konseyi (MSD) eş başkanı Riad Darrar, Türkiye'nin Girê Spî (Tel Abyad) ve Serê Kanîyê (Rasulayn) bölgelerine yönelik saldırganlığının Amerikan ateşkes anlaşmasını açıkça ihlal ettiğini söyledi ve MSD'nin Mısır'ın desteklediği 3. Kahire Konferansı kapsamındaki anayasa komitesi oturumlarında yer alacağını dile getirdi.

Mısır'dan Rojava Kürtleri'ne destek

Suriye Demokratik Konseyi (MSD) eş başkanı Riyad Darar, Türkiye'nin Girê Spî (Tel Abyad) ve Serê Kanîyê (Rasulayn) bölgelerine yönelik saldırganlığının Amerikan ateşkes anlaşmasını açıkça ihlal ettiğini söyledi ve MSD'nin Mısır'ın desteklediği 3. Kahire Konferansı kapsamındaki anayasa komitesi oturumlarında yer alacağını dile getirdi.

Darar'ın açıklamaları Rus resmi ajansı “Sputnik” ile yaptığı röportajda geldi. Darar, “maalesef Türkiye onunla birlikte savaşan ve kendilerini Ulusal Ordu şeklinde adlandıran paralı askerlerinin yardımıyla sahaya yerleşti ve Rasulayn ve Tel Abyad bölgeleri arasında demografik bir değişim yaratmak için Suriye'nin bölgelerini işgal etti. ”dedi.

Ankara'nın Misak-ı Milli hayallerini gerçekleştirme hevesine sahip olduğunu dile getiren Darar, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye, Suriye topraklarının başka bir bölümünü daha işgal etmek için yeni bir fırsat elde etmeye çalışıyor. Ankara'nın 1923 Lozan Anlaşması'ndan önce Misak-ı Milli Paktını elde etme tutkusu var, yani bu bölgeyi denizden Musul'a kadar kontrol etmek istiyor ve Erdoğan şimdi Osmanlı İmparatorluğu'nun antlaşmalarından açıkça bahsediyor. Libya'nın kontrolü de dahil olmak üzere, çünkü Mustafa Atatürk o bölgelerde savaştı, yani Osmanlı projesini restore etme hayali var."

Türkiye'nin ABD yönetimleri arasındaki rekabetin avantajları ile Rusya ve ABD gibi büyük devletlerin çıkar çatışmalarından istifade ederek Suriye'nin kuzey ve doğusundaki amaçlarına ulaşmaya çalıştığını dile getiren Darar, Türkiye'nin oluşturmaya çalıştığı sözde "Güvenli Bölge'nin bir Erdoğan projesi olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin Rojava harekatı öncesinde, bölgenin güvenli ve istikrarlı olduğu için Türkiye'deki sığınmacıların geri dönmelerini talep ettiklerini dile getiren Darar, Türkiye'nin kontrolü altındaki bölgelerdeki sakinleri yerlerinden ettiğini ve yeni bir sığınmacı dalgasının oluştuğunu dile getirdi ve Türkiye'yiy bölgenin demografik yapısını değiştirmekle suçladı.

Darar, Mısır ziyaretine ilişkin konuştu ve şöyle devam etti:

“Mısır bize kapılarını açtı ve Suriye-Mısır ortak Arap çıkarları üzerine tartışıyoruz. Biz sadece Kürtleri temsil etmiyoruz. Suriyelilerin ortak bir spektrumuyuz ve Suriye topraklarını terörist işgalinden kurtarmak için Suriye'nin çıkarına çalışıyoruz. 

Darar Mısır'ın Suriye'deki sorunların çözümüne olumlu katkısını dile getirdi ve şunları ekledi:

“Şimdi Suriye muhalefet projesine ve Anayasa Komitesi oturumlarına katılacağız, Mısır Arap Cumhuriyeti'nin öncülüğünde. Mısır olumlu bir rol oynuyor ve yakında 3. Kahire Konferansı'nı başlatmak için hazırlıklar yapılıyor."