MSD 4. Kongresini gerçekleştirdi: Eş Başkanlar değişti

MSD’nin kongresinde eş başkanlar değişti. Riyad Dirar ve Emine Omer yerine yeni MSD eşbaşkanlığına Arap asıllı Mahmud Deham Abdulaziz ve Efrinli Leyle Qereh Man seçildi.

MSD 4. Kongresini gerçekleştirdi: Eş Başkanlar değişti

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), 4’üncü kongresi "Suriyelilerin birliği, merkezi olmayan, çok yönlü demokratik bir Suriye'nin siyasi çözümü ve uzlaşmasının temelidir" şiarıyla 400 delegenin katılımıyla Rakka’da gerçekleşti. 

Kongreye Suriye ve yurt dışından MSD temsilcileri, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi temsilcileri, PYD'nin eski Başkanı Salih Müslim, Ezidi, Süryani, Ermeni temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda Arap aşiret ileri gelenlerinin de yer aldığı 400 delege katıldı.

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, kongreye videolu bir mesaj gönderdi. 

Abdi konuşmasında "Suriye rejimi güvenlik ve askeri çözümlere ağırlık veriyor. Siyasi çözümlerden de çok uzak. Son günlerde Deyrezor'da da bunu gördük, şimdi de görüyoruz.Suriye muhaliefetinin temsil ettiği muhalif güçler genellikle dış gündemlerle bağlantılıdır. Ayrıca herhangi bir çözüm programları da yok ve sayıları da tükendi. Suriye topraklarında bulunan uluslararası güçler krizi yönetmeye çalışıyor ve çözüme yönelik güçlü ve genel bir programları yok” dedi.

MSD 4. Kongresinde PYD eski Başkanı Salih Müslim de katıldı

Suriye'de çözüm yol haritası kabul edildi

Kongreye sunulan  Suriye’de “siyasi çözümü" öneren 17 maddelik yol haritası onaylandı.

Yol haritasında “tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkması, geçici bir hükümetin kurulması, ambargonun sonlandırılması ve genel ateşkes ilan edilmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

Onaylanan yol haritasında belli başlı maddeler şöyle:

“Genel ateşkes ilan edilmeli, Suriye topraklarına yönelik tüm dış saldırılar sona erdirilmeli ve uluslararası gözetim altında terörle mücadele devam etmelidir.

-Tutuklananlar ve kaçırılanlar bırakılmalı, kayıp edilenlerin akıbeti açıklanmalı.

-Yabancı tüm silahlı militanlar Suriye topraklarından çıkmalı ve bu uluslararası bir kararla sağlanmalı.

-Ambargo uygulanan tüm bölgeler ambargo sonlandırılmalı ve uluslararası insani örgütler Suriye’nin tüm bölgelerinde çalışmalarını yürütmeli, Suriye üzerindeki ekonomik cezalar kaldırılmalı ve iç ticaret hareketliliği canlanmalı.

-Suriye’yi yeniden inşa edecek devletler için uluslararası bir kongre düzenlenmeli.

-Her bölgedeki demografik yapının değiştirilmesi uluslararası hukuka aykırıdır ve bunun üzerine çözüm çalışmaları yapılmalı.

-BM kuruluşlarının yardımıyla göçmen ve mültecilerin geri dönüşü için uygun koşulların hazırlanmasına derhal başlanması.

-İşgale son verilmeli ve tüm yabancı güçler Suriye topraklarını terk etmelidir.

Krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesi şu adımlara bağlıdır:

“- Çözüm, ilgili uluslararası kararlara göre diyalog ve karşılıklı anlaşmalar olmalı. Suriye’deki çözüm için arabulucu taraflar için kalıcı bir çözümü savunmalıdır.

- Suriye Ulusal Kongre’nin yapılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Genel Kurucu Meclis kurulup, hukuk ve denetim görevlerini yerine getirecek ve tüm Suriyelileri adil bir şekilde temsil edecek.

 - Geniş yetkilere sahip bir geçici hükümet kurulmalıdır.”

MSD Eş Başkanları Mahmud Deham Abdulaziz ve Leyle Qereh Man

MSD Eş Başkanları değişti

Gün boyu süren tartışmaların ardından yapılan seçimde MSD Eşbaşkanlığına Leyla Qereh Man ve Mahmud Deham Abdulaziz seçildi.

Leyle Qereh Man kimdir?

Rojava kaynaklarının aktardığına göre eş başkan seçilen Leyle Qereh Man 1980’de Efrin'de doğdu. Rojava'daki yerel yönetim kademelerinde özellikle kadın sçalışmalarında yer aldı. 

Leyla Qereh Man, Halep ve Efrin'de Kadın Eğitim ve İdeoloji Merkezi'nin açılışını yaptı. Daha sonra Lübnan'daki siyasi faaliyetlerini Kongre Star'ın diplomatik ilişkiler temsilcisi olarak yürüttü.

Leyla Qereh Man, MSD'nin 2018 yılında düzenlenen 3. Kongresi'ne katıldı. Başkanlık Meclisi üyesi ve MSD'nin eşbaşkanlık yardımcısı görevini yürüttü. 2020’de Suriye’nin Geleceği Partisi'ne katıldı ve partinin başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Mahmud Deham Abdulaziz kimdir?

Yine Rojava kaynaklarına göre Arap asıllı Mahmud Deham Abdulaziz 1974’de Hesekê'de dünyaya geldi. Uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans yaptı. Ortadoğu çalışmaları alanında çalışmalar yürüttü. ABD’deki Ohio Üniversitesi ve Oberlin Üniversitesi'nde akademisyendir.

2014’te yasaklı siyasi örgüte üye olduğu gerekçesiyle Şam hükümeti tarafından tutuklandı.