Murat Yetkin: Erdoğan ve AK Parti'nin umudu Öcalan'ın PKK'ye 'silah bırak' çağrısı

Murat Yetkin, "Hükümetin neredeyse her derde deva diye sunduğu Güvenli Bölge önerisi, yanıtlardan çok soruları artırmış durumda" değerlendirmesinde bulundu. 

Murat Yetkin: Erdoğan ve AK Parti'nin umudu Öcalan'ın PKK'ye 'silah bırak' çağrısı

Kişisel bloğunda, "Hükümetin neredeyse her derde deva diye sunduğu Güvenli Bölge önerisi, yanıtlardan çok soruları artırmış durumda" değerlendirmesinde bulunan Murat Yetkin, Erdoğan ve AK Parti'nin umudunu Trump, Bahçeli ve Öcalan’dan PKK’ya “silah bırak” çağrısına bağladığını ileri sürdü.

Kişisel blogunda "Güvenli Bölge, YPG, PKK derken ABD askeri Türk topraklarında… Yanıtı olan ve olmayan sorular" başlıklı bir yazı yayımlayan Yetkin, süreçle ilgili sorularını kaleme aldı. 

Yetkin ayrıca, "Erdoğan ve AK Parti umudunu Trump, Bahçeli ve Öcalan’dan PKK’ya “silah bırak” çağrısına bağlamışken Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bayram tatili sonrasında CHP Genel Merkezini daha gerçekçi ve yaratıcı öneriler üretmek için çalıştırmasında Türkiye’nin de yararı var" yorumunda bulundu.

Yetkin'in sorularından bazıları şöyle:

  • Amerikan askeri gerçekten PKK’ya karşı ortak mücadele inancıyla mı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla Türkiye topraklarına, Şanlıurfa’ya alındı?
  • Görev gücünün komutası kimde olacak? Eğer harekât merkezi Türkiye’de kalacaksa, komutanı Türk mü, Amerikalı mı olacak, yoksa eş-komutanlık sistemiyle mi yönetilecek?
  • AK Parti – MHP ortaklığı ABD’nin YPG/PKK’ya karşı Türkiye’yle birlikte mücadele edeceğine gerçekten inanıyor mu?

Yetkin Güvenli Bölge ile ilgili gelişmeleri değerlendirdiği yazısında şu tespitlerde bulundu:

  • Erdoğan ve Bahçeli, Güvenli Bölgenin, kurulabilse dahi PKK’ya (Irak’taki operasyonlarla birlikte) askeri planda zarar verme ötesinde PKK’yı “bitireceğine” gerçekten inanıyor mu?
  • ABD’nin PKK’yı bölüp, YPG’den daha ABD (ve dolayısıyla İsrail) yanlısı ayrı bir siyasi güç kurma planları biliniyor mu?
  • Kandil’in de bu planları bildiği, gerekirse kendi içinde bölünme takiyesine başvurabileceği, Suriye-Rusya kartını hep ellerinde tutarak ABD’nin kendilerini NATO müttefiki Türkiye’ye belli tavizler karşılığında “satma” ihtimaline karşı önlemler aldığı biliniyor mu?
  • Suriye’de bir Kürt federasyonundan yana olduğunu resmen, yazılı olarak ilan edip, “yeni Suriye” anayasasında Kürtlere özerklik tanınmasını öngören tek ülkenin ABD (ya da bunu siyasetçileri kanalıyla sözlü olarak ifade etmekle yetinen) İsrail değil, Rusya olduğu bilinmiyor mu?
  • Cezaevlerindeki açlık grevlerini İmralı’dan yazılı bir not ile bitiren Abdullah Öcalan’ın PKK’ya “silah bırakma” dâhil çağrısına, mevcut koşullarda Kandil’in uymayacağı riski göze alınıyor mu?
  • Güvenli Bölge kurulması, Suriye sınırından gelen tehdidini önlerse Türkiye’deki terörizm, PKK ve nihayet Kürt sorununa çare bulunmuş mu olacak?
  • Son yerel seçimlerde (Meclis’teki üçüncü büyük grup olan) HDP’nin kazandığı belediyeleri, kayyumlar yoluyla yeniden ellerinden alma hazırlığı, ABD’nin desteğiyle Suriye’de Güvenli Bölge kurma planıyla paralel mi düşünülüyor?
  • Erdoğan, bu süreçte CHP ve İYİ Parti muhalefetinin mutedil tepkiler verip sorgulamakla yetinmesinden ama MHP ile HDP’nin ABD ile Güvenli Bölge sürecini desteklemesinden bir sonuç çıkarıyor mu?
  • Bütün bu çabalara rağmen Güvenli Bölgenin “yine oyalama” olduğu ortaya çıkarsa bunun bir yandan devam eden “ticaret hacmini 20 milyardan 100 milyar dolara çıkarma” çalışmalarına da ciddi darbe vuracağı düşünülmüyor mu?
    Ve birkaç soru da CHP’ye.CHP’nin önerisi Türkiye, Suriye, Irak ve İran arasında toplanacak bir Suriye konferansıyla soruna çare bulunması. Yani, 2011’den itibaren Suriye iç savaşına fena şekilde dâhil olmuş Türkiye, Devrim Muhafızları ve Hizbullah’la Suriye coğrafyasını Şam’a bağlı tutmak için savaşan, Amerikan yaptırımı altındaki İran, kendi egemenlik ve toprak bütünlüğüne sahip çıkmaktan aciz Irak bir araya gelip sınır güvenliğini tartışıp çözüm bulacak, doğru mu anlıyorum? Ve bu yolla Suriye sorunu da çözülmüş mü olacak? Ve Suriye iç savaşına taraf olan bütün küresel ve bölgesel aktörler de Ankara, Tahran, Şam ve Bağdat arasındaki bu serinkanlı diplomasi çabasının sonucunu bekleyip tanıyacaklar mı? 

Erdoğan ve AK Parti umudunu Trump, Bahçeli ve Öcalan’dan PKK’ya “silah bırak” çağrısına bağlamışken Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bayram tatili sonrasında CHP Genel Merkezini daha gerçekçi ve yaratıcı öneriler üretmek için çalıştırmasında Türkiye’nin de yararı var.

Çünkü hükümetin neredeyse her derde deva diye sunduğu Güvenli Bölge önerisi, yanıtlardan çok soruları artırmış durumda.