NATO, Rusya'yı kimyasal silah kullanmaması için uyardı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanmasından endişe ettiklerini söyledi. Stoltenberg, öylesi bir durumda Rusya’nın suçu başkalarına atabileceğini belirterek, Rus güçlerini kimyasal silah kullanmamaları konusunda uyardı.

NATO, Rusya'yı kimyasal silah kullanmaması için uyardı

Stoltenberg, yarın Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenecek ve NATO müttefiklerinin yanı sıra Ukrayna, Gürcistan, İsveç, Finlandiya savunma bakanlarıyla AB Yüksek Temsilcisi'nin katılacağı olağanüstü nitelikli NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını "gaddar bir işgal" olarak niteleyen Stoltenberg, Kremlin yönetiminin daha önce söylediklerinin aksine Ukrayna'yı işgal ettiğini, yalanlar söylediğini belirtti.

“Rusya saçma iddialar ortaya atıyor”

Stoltenberg, "Rusya şimdi Ukrayna'da biyolojik laboratuvarlar ve kimyasal silahlar bulunduğuna dair saçma iddialar ortaya atıyor. Bu da başka bir yalan. Moskova'nın, olası kimyasal silah kullanımını da içeren yanıltıcı bir operasyon düzenleyebileceği endişesini taşıyoruz dedi.

Kimyasal silah kullanımının uluslararası hukukun ihlali olacağını vurgulayan Stoltenberg, şöyle devam etti:

"Rusya'ya kimyasal silah kullanmama çağrısı yapıyoruz. Rusya daha önce siyasi muhalifleri öldürmek için kimyasal silah kullandı ve Suriye'de Esad rejimini destekleyerek birçok kez kimyasal silah kullanımını kolaylaştırdı. Kimyasal silah kullanımı asla kabul edilemez" diye konuştu.

Rusya için büyük bedeli olacak

Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanıp suçu Ukrayna'ya atma ihtimaline karşı ihtiyatlı davrandıklarını da aktardı.

ABD ve diğer NATO müttefiklerinin kimyasal silah kullanılması halinde bunun Rusya için büyük bedeli olacağını söylediğini hatırlatan Stoltenberg, "Ancak NATO tarafından herhangi bir askeri karşılık konusunda spekülasyonda bulunmayacağım" ifadesini kullandı.

“Avrupa'da 100 bin ABD askeri bulunuyor”

Stoltenberg, NATO'nun yıllardır Ukrayna'yı desteklediğini, 10 binlerce askerinin eğitildiğini, anti tank, hava savunma silahları, insansız hava araçları, mühimmat, yakıt verildiğini, desteğin süreceğini bildirdi.

NATO'nun Avrupa'da savunmasını güçlendirdiğini ifade ederek, "Şu anda ittifak genelinde 100 binlerce asker yüksek alarm seviyesinde. Avrupa'da 100 bin ABD askeri bulunuyor. Çoğu ittifakın doğusunda olmak üzere bunların 40 bini doğrudan NATO komutasında" dedi.

“Slovakya'ya Patriot hava savunma sistemleri gönderilecek”

ABD'nin Polonya'ya, Almanya ve Hollanda'nın da Slovakya'ya Patriot hava savunma sistemleri göndereceği bilgisini veren Stoltenberg, NATO'nun Avrupa güvenliğiyle ilgili yeni gerçeklik karşısında askeri durumunu yeniden düzenlemesi gerektiğini vurguladı.