Neçirvan Barzani, ABD’li heyetle Peşmerge’nin birleşmesini görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve ABD’li heyet, Peşmerge’nin örgütlenmesi ve birleşmesini görüştü.

Neçirvan Barzani, ABD’li heyetle Peşmerge’nin birleşmesini görüştü

Neçirvan Barzani; ABD Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf, ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ve ABD'nin Erbil Başkonsolosu Irvin Hicks’ten oluşan heyeti başkent Erbil’de kabul etti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre ABD’nin Kürdistan Bölgesi ve Irak’la ilişkileri, ortak iş birliği alanları, Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki siyasi ve ekonomik durum ile Erbil-Bağdat ilişkileri görüşmeden ele alınan başlıklardan oldu.

Taraflar, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile Peşmerge Bakanlığı arasında imzalanan Mutabakat Zaptı’nın uygulanması gerektiğini vurgulayarak “Peşmerge’nin reform, örgütlenme ve birleşme süreci devam etmeli” kararında mutabık kaldı.

Görüşmede Kürdistan Bölgesi’ndeki iç sorunlara da değinilerek “Kürt partileri arasında birliğin sağlanması ve sorunların çözülmesinin önemi” konusunda görüş birliğine varıldı.

Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri arasındaki iş birliği ve uyumun da ele alındığı görüşmede, özel sektörün geliştirilmesi ve yatırım alanlarının genişletilmesi için ABD’yle iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğine değinildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı açıklamasına göre, IŞİD’le mücadeledeki son gelişmelerin yanı sıra bölge genelindeki durum da görüşmede masaya yatırılan konulardan oldu.