Neçirvan Barzani: Hiçbir grup, Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye'ye operasyon yapamaz

Neçirvan Barzani, “Silahlı bir grup, askeri operasyon yapmak için Irak ve Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye'ye gidemez” dedi.

Neçirvan Barzani: Hiçbir grup, Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye'ye operasyon yapamaz

Irak’ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen İstikrar ve Refah için Irak Forumu'nda bir konuşma yapan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Irak ve Kürdistan Bölgesi'nden silahlı bir grup askeri operasyon yapmak için Türkiye'ye gidemez ve Kürdistan Bölgesi'ne geri dönemez, aynı şey İran için de geçerli” ifadelerini kullandı.

“İstikrar unsuru olmak istiyoruz”

“Kürdistan Bölgesi'nin komşu ülkelerimiz için tehdit kaynağı olmasına izin vermeyeceğiz” diyen Barzani, şunları kaydetti:

“Bölgede her zaman istikrar unsuru olmak istiyoruz, komşularımıza sorun çıkaran bir faktör olmak istemiyoruz. İster İsrail olsun ister başka ülkeler, Kürdistan Bölgesi'ni İran'a karşı kullanmak isteyen hiçbir ülkeye yardım etmeyeceğiz.”

“Bağdat ve Erbil arasında herhangi bir fark yok”

“Irak'ın tüm bölgeleri yavaş yavaş refaha ve huzura doğru ilerliyor” ifadelerine yer veren Kürdistan Bölgesi Başkanı, “Basra, Bağdat, Süleymaniye, Erbil ve Duhok arasında herhangi bir fark yok, Irak'ın herhangi bir yerinde gördüğümüz her ilerlemeyi kendi projemiz olarak kabul ediyoruz” dedi.

“Irak'ı da temsil ediyorum”

Irak Hükümeti’ne büyük bir umut ve beklentiyle katıldıklarını belirten Neçirvan Barzani, “Nereye gidersem gideyim Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile koordinasyon hâlindeyim ve gittiğim her yerde Irak'ı da temsil ediyorum” şeklinde konuştu.

“Bağdat bizim başkentimiz”

Barzani, Irak ile aralarında yeni bir bir üslup oluştuğunu aktararak “Bağdat bizim başkentimiz ve Bağdat'a ziyaretlerim normal. Irak cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmekten gurur dayarım ama bu konu gündemimde yok”

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB)Bakanlar Kurulu toplantılarını boykot etmesini “doğru” görmediğini dile getiren Kürdistan Bölgesi Başkanı, şunları ifade etti:

“Doğru bir adım olarak görmüyorum”

“Hepimiz hatalar yaptık ama önemli olan geçmişteki bu hatalarımızdan ders çıkarmak. Sorunların çözüm yeri Bakanlar Kurulu'dur. KYB ekibinin Bakanlar Kurulu’ndan çekilmesini doğru bir adım olarak görmüyorum.”

“Siyasi meselelerin engel olacağını düşünmüyorum”

“Kürdistan Bölgesi Başkanlık Yasası’na göre, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri sürekli geliştirmeye çalışmakla yükümlüyüm” ifadelerini kullanan Neçirvan Barzani, Erbil-Bağdat sorunlarına ilişkin, “Erbil-Bağdat anlaşmasının uygulanmasına siyasi meselelerin engel olacağını düşünmüyorum, bazı teknik meseleler de buna engel oluyor. Irak, kim güçlü kim zayıf mantığıyla yönetilirse hepimiz kaybederiz” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi seçimlerinin 18 Kasım’da yapılacağını hatırlatan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Ben görevimi yaptım ve siyasi partileri seçimler için belirlenen zamana uymaya çağırdım, çabamız seçimlerin daha fazla gecikmemesi içindir” şeklinde konuştu. /Rudaw