The Economist'ten 14 Mayıs kapağı! '2023'ün en önemli seçimi'

İngiltere merkezli The Economist, son sayısının kapağını 14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerine ayırdı.

The Economist'ten 14 Mayıs kapağı! '2023'ün en önemli seçimi'

Dergi kapağında ‘2023’ün en önemli seçimi’ diye yazılarak ‘Demokrasiyi kurtar’‘Erdoğan gitmek zorunda’ ve ‘Oyunu kullan’ etiketleri kullanıldı.

‘2023’ün en önemli seçimi’ başlığı ile çıkan dergi, seçimlerle ilgili bir yazı  kaleme aldı.

Derginin, ‘Türkiye, diktatörünü görevden alırsa, tüm demokratlar cesaretlenmeli’ başlıklı yazısından öne çıkanlar  şöyle:

• Türkiye, 14 Mayıs’taki seçimlerde oy kullanmaya hazırlanıyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın yenilgisinin küresel sonuçları olacak ve tüm demokratlara diktatörlerin yenilebileceğini gösterecek.

• Cumhurbaşkanı, 2003’ten bu yana ülkeyi giderek daha otokratik bir şekilde yönetti. Çoğu anket, onun küçük bir farkla geride kaldığını gösteriyor.

• O kaybederse Türkler daha özgür, daha korkusuz ve zamanla daha refah içinde olacak. Yeni hükümet, Batı’yla yıpranmış ilişkileri onaracak.

• Daha da önemlisi, Macaristan’dan Hindistan’a diktatörlüğün yükselişte olduğu bir dönemde, onun barışçıl yollarla iktidarı kaybetmesi tüm demokratlara diktatörlerin yenilebileceğini gösterir.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan tepki

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İngiliz ekonomi dergisi The Economist'in sosyal medya hesabından 14 Mayıs seçimleri temalı 6-12 Mayıs sayısının kapağına yer verilen paylaşımındaki ifadelere tepki gösterdi.

Paylaşımı alıntılayan Kalın, "Yine heyecan yapmışlar ve eklemişler: 'Yeni hükümet Batı'yla hasarlı ilişkileri tamir edecek.' Ben bu dili, söylemi ve hangi bağlamda söylendiğini iyi biliyorum. Sakin olun. Ülkeme talimat verdiğiniz günler geride kaldı. Son sözü millet sandıkta söyleyecek" dedi.