Neçirvan Barzani’den yeniden seçilen Muhammed Halbusi’ye tebrik mesajı

Başkan Neçirvan Barzani, yeniden Irak Parlamento Başkanı seçilen Muhammed Halbusi’yi tebrik ederek, istikrarlı bir siyasi sürecin başlangıcı ve Irak'ın yeni bir döneme girmesi temennisinde bulundu.

Neçirvan Barzani’den yeniden seçilen Muhammed Halbusi’ye tebrik mesajı

Dün Irak Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucunda Muhammed Halbusi yeniden başkan seçilirken, Hakim Zamli birinci başkan yardımcısı, Şaxewan Abdullah ise ikinci başkan yardımcısı seçildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, yeniden başkan seçilmesi vesilesiyle Halbusi’ye ithafenbir mesaj yayınlayarak Halbusi ve iki yardımcısını tebrik etti ve başarılar diledi.

Başkan Neçirvan Barzani, "Irak Parlamento Başkanı'nın seçilmesi; ülkedeki tüm güçleri, partileri ve bileşenleri bir araya getiren ve Irak'ı barışa götüren sorunsuz siyasi bir sürecin başlangıcı olmasını umuyorum” ifadelerini kullandı.

Muhammed Halbusi 200 oyla yeniden seçildi

Irak’ta Parlamento Başkanlığı’na Sünni tarafların üzerinde uzlaştığı Muhammed Halbusi yeniden seçildi.

Irak Parlamentosu’nda 10 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerinin ardından ilk genel kurul oturumu başkent Bağdat'taki parlamento binasında gerçekleştirildi.

Oturuma katılan milletvekilleri önce yemin etti, sonra parlamentonun yeni başkanı için oy kullandı.

329 sandalyeli Parlamentoda yapılan oylamada 228 milletvekili oy kullandı. Başkanlık için Sünni Takaddum Partisi lideri Muhammed Halbusi ve ve eski Parlamento Başkanı Mahmud Meşhedani yarıştı.

Halbusi, aldığı 200 oyla yeniden başkan seçildi.

Muhammed Halbusi, geçtiğimiz dönemde de Parlamento Başkanlığı görevini yürütmüştü.

KDP Kerkük Milletvekili Şaxewan Abdullah ikinci başkan yardımcısı seçildi

Şii Arap vekil Hakim Zamli birinci başkan yardımcısı seçilirken ikinci başkan yardımcılığına da Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük Milletvekili Şaxewan Abdullah seçildi.

Abdullah, oylamada 180 oy alırken rakibi Yeni Nesil (Newey Nwe) Hareketi Milletvekili Sirwa Abdulwahit 33 oy aldı. 13 oy da geçersiz sayıldı.

1979 yılında Kerkük’ün Şorce Mahallesi’nde dünyaya gelen Şaxewan Abdullah Ahmed, 1988 yılında ailesi ile birlikte dönemin Baas rejimi tarafından sürgün edildi.

Hukuk fakültesini bitiren Abdullah, uluslararası güvenlik konusunda master yaptı. Irak Parlamentosu 4’üncü döneminde KDP milletvekili seçildi.

Irak’ta Cumhurbaşkanlığı Kürtlerde, Başbakanlık Şiilerde ve Parlamento Başkanlığı Sünnilerde

Irak’ta 2003 sonrası oluşturulan siyasi denklem gereği, Başbakanlık Şiilere, Parlamento Başkanlığı Sünnilere ve Cumhurbaşkanlığı koltuğu da Kürtlerin payına düşüyor.