Netanyahu: Çatışmalardan sonra Gazze'nin güvenlik kontrolü İsrail'de olacak

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yardım girişini ve rehinelerin çıkışını kolaylaştırmak için çatışmalarda "taktiksel küçük duraklamaları" değerlendirebileceğini söyledi, ancak uluslararası baskıya rağmen ateşkes çağrılarını yine reddetti.

Netanyahu: Çatışmalardan sonra Gazze'nin güvenlik kontrolü İsrail'de olacak

Netanyahu ABC haber kanalına yaptığı açıklamada, genel bir ateşkesin ülkesinin savaş çabalarını sekteye uğratacağını savunarak, ancak İsrail'in en büyük müttefiki ABD tarafından desteklenen insani nedenlerle savaşa ara verme fikrinin koşullara bağlı olarak değerlendirileceğini dile getirdi.

Netanyahu, "Taktiksel küçük duraklamalara gelince; bir saat burada, bir saat orada; bunları daha önce de yaptık. Sanırım insani yardım malzemelerinin içeri girmesini ya da rehinelerimizin ayrılmasını sağlamak için koşulları kontrol edeceğiz” dedi.

Çatışmalar sonrasını da değerlendiren İsrail Başbakanı, çatışmalar sona erdiğinde "İsrail'in belirsiz bir süre için Gazze'de genel güvenlik sorumluluğuna sahip olacağını düşündüğünü çünkü bu güvenlik sorumluluğuna sahip olunmadığında neler olduğunun görüldüğünü” söyledi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın dün Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde insani duraklamaları ve rehinelerin bırakılmasını ele aldığını, İsrail'e desteğini yinelerken sivilleri koruması gerektiğini vurguladığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dün Ankara’dan ayrılırken yaptığı açıklamada, “Gazze’ye daha fazla yardım ulaştırılması için somut adımların hayata geçtiğini önümüzdeki günlerde göreceksiniz” demişti.