Netenyahu'dan İran'a : Suriye ve Lübnan’da engel olacağız!

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, ülkesinin “İran’ın Suriye ve Lübnan’da konuşlanmasını engellemek için” yürüttüğü kararlı çalışmaları sürdüreceğini vurguladı.

Netenyahu'dan İran'a : Suriye ve Lübnan’da engel olacağız!
İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, ülkesinin “İran’ın Suriye ve Lübnan’da konuşlanmasını engellemek için” yürüttüğü kararlı çalışmaları sürdüreceğini vurguladı.
İsrail Başbakanı Netenyahu, Savunma Bakanı sıfatıyla Perşembe akşamı Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binasında düzenlenen ilk resmi toplantısında konuştu. Toplantıya İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot da katıldı.

Savunma Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Netenyahu toplantı sırasında şunları kaydetti;

“Bizim ortak görevimiz tüm cephelerde İsrail’in güvenliğini korumaktır. Birinci cephe Gazze Cephesi’dir. Ülkenin güney kesimi ve Gılaf Gazze bölge sakinlerinin güvenliğini sağlamaya ve bütün gerekli adımları atmaya hazırız. İkinci cephe, Yahuda ve Samarra'dır (Batı Şeria). Bu yıl Şabak ve ordu güçleri yaklaşık 500 terör saldırısını etkisiz hale getirdi. Bu toplantı, Hamas’ın Gazze’den düzenlemeyi planladığı büyük terör saldırısını önleyen son operasyonu kutlamak için iyi bir fırsat oldu. Üçüncü cephe ise Kuzey Cephesi yani Suriye ve Lübnan’dır. Burada bildiğiniz gibi İran’ın Suriye’de konumlanmasını engellemek ve Hizbullah’ın Lübnan’da sofistike silah üretimini önlemeye yönelik çalışmalarımız sürüyor.”

Netenyahu, Savunma Bakanının görevlerini de yürütüyor

İsrail askeri kaynaklar, Başbakan Netenyahu’nun, Göç ve Entegrasyon, Dışişleri ve Sağlık Bakanlığı gibi üstlendiği görevlerinin yanında artık tam zamanlı bir Savunma Bakanı olarak çalıştığını belirtiyorlar. Netenyahu’nun bu konuda verdiği en belirgin karar ise Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Aviv Koçavi’nin yerine İsrail ordusunun güney bölgesi komutanı Eyal Zamir’i ataması oldu. Netenyahu’ya yakınlığıyla bilinen Zamir’in daha önce Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesi gündeme gelmişti. Ancak eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman yeterli tecrübeye sahip olmadığı gerekçesiyle buna karşı çıkmıştı. Zamir'in Netanyahu'nun adamı olduğu ve generallere karşı bir cepheye dönüşebileceği konusunda şüpheleri olan ordu komutanları da Liberman’ın kararına destek vermişti. Fakat Netenyahu,  Liberman’ın istifasını fırsat bilerek söz konusu terfiyi 3-4 yıl sonra Genelkurmay Başkanı olması ümidiyle Zamir’e verdi.