Nizamettin Ariç’ten küçük dengbêjin çağrısına yanıt

Kürt sanatçı Nizamettin Ariç kendisine sahip çıkma çağrısında bulunan küçük dengbêj Kadir Tuz’a verdiği yanıtta, “Şüphesiz geleceğimiz ve umudumuz olan senin gibi bir gence sahip çıkacağım” dedi.

Nizamettin Ariç’ten küçük dengbêjin çağrısına yanıt

Bitlis’in Hizan ilçesinin Bercûmê köyündeki 11 yaşındaki dengbêj Kadir Tuz, Rûdaw aracılığıyla Nizamettin Ariç ve Hozan Aydın’a çağrıda bulunarak, büyük bir dengbêj olmak için kendisine sahip çıkmalarını istedi.

Kadir Tuz, “Dengbêjleri dinledim, beğendim ve söylemeye başladım. Dengbêjleri televizyondan tanıdım. Söyledikleri klamları dinleyerek ezberledim. Evde klam söylüyorum, koyunları otlatırken söylüyorum. Millet de sesimi beğendi. İnsanlar onlara klam söylememi istedi ve ben de söyledim. Dengbêj olmak istiyorum. Hozan Aydın ve Nizamettin Ariç’in bana sahip çıkmasını istiyorum. Ben de onlar gibi dengbêj olmak istiyorum. Tam bir dengbêj olmak istiyorum, klamları öğrenmek ve söylemek istiyorum” dedi.

Küçük Kadir de bir çok dengbêjin yetiştiği Serhad’ın tarihi kentlerinden Bitlis’in Hizan ilçesinin Bercum köyünde yaşıyor. Kadir küçük yaşına rağmen uzun kış gecelerinde köy divanının dengbêji olmuş.

Yakınları da Kadir ile gurur duyuyor ve ünlü bir dengbêj olması için her türlü desteği veriyor.

Kadir’in amcası Yaşar Tuz, “Eski dönemlerde hepimiz toplanarak divanhanelere giderdik. Divanhanelerde gece eç saatlere kadar dengbêjlerin klamları ile moral bularak dinlenirdik. Şimdi dengbêjler kalmadı. 11 yaşındaki Kadir koyun otlatırken klam söylüyordu. Ben de çağırıp ‘gel amcana klam söyle’ dedim ve böylece devam etti. Kadir’den umutluyum, sahip çıkılması durumunda iyi bir dengbêj olur” ifadelerini kullandı.

Küçük Kadir’in çağrısını duyan sanatçı Nizamettin Ariç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kadir’e kesinlikle sahip çıkacağını söyledi.

Sanatçı Ariç, “Şüphesiz senin gibi geleceğimiz ve umudumuz olan, kalbi kültürümüz ve klasik müziğimiz için atan bir gence sahip çıkacağım. Kara gözlerinden ve Kürt ve dengbêj kalbinden öpüyorum” dedi.

/Rudaw