Norveç’te yarışan Kürt adaylardan Neçirvan Barzani’nin mesajına yanıt

Norveç’te belediye seçimleri için aday olan Huda İmad ve Mani Hüseyni, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin mesajına yanıt verdi.

Norveç’te yarışan Kürt adaylardan Neçirvan Barzani’nin mesajına yanıt

18-20 Şubat’ta düzenlenen Münih Güvenlik Konferansına katılan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt’in isteği üzerine Norveç'te belediye seçimleri için yarışan iki Kürt adaya mesaj göndermişti.

“Kürtleri desteklemek için üzerinize düşeni yapın”

Huitfeldt ile çektikleri videoda Norveç’te belediye seçimleri için aday olan Huda İmad ve Mani Hüseyni’ye bir mesaj gönderen Barzani, “Huda Hanım, buradan sen ve Kak Mani’ye selam ve saygılarımızı iletiyoruz. Umarım iyisinizdir ve size başarılar diliyorum. Kürtleri ve ülkenizi desteklemek için Norveç’te üzerinize düşeni yapın, çok teşekkürler” ifadelerini kullanmıştı.

“Halkıma ve ülkeme hizmet etmekten onur duyuyorum”

Huma İmad, Barzani’ye verdiği yanıtta, “Ben Huda İmad, Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Neçirvan Barzani’ye çok teşekkür ediyorum. Münih’ten gönderdiğiniz mesaj bana ulaştı, beni tüm dünyaya tanıttığınız için size teşekkür ediyorum. Ben, Hewlêrli (Erbil) bir Kürt kadınıyım. Norveç’te büyüdüm ama nerede olursam olayım halkıma ve ülkeme hizmet etmekten onur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

“Ülkemiz Kürdistan’ı hiçbir zaman unutmuyoruz”

Barzani’nin mesaj gönderdiği bir diğer aday Mani Hüseyni de Başkan Neçirvan Barzani’nin mesajından büyük onur duyduklarını belirterek, "Norveç için hizmet ediyoruz, ancak ülkemiz Kürdistan’ı hiçbir zaman unutmuyoruz" dedi.

Hüseyni, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Başkan Neçirvan Barzani’nin ben ve arkadaşımız Huda’ya hitaben gönderdiği video ve selamı bizi çok onurlandırdı. Kendisine teşekkür ediyoruz. Siyasetçiler olarak önce ülkemiz Norveç için hizmet ediyoruz, ancak ülkemiz Kürdistan’ı hiçbir zaman unutmuyoruz, milletimiz için hizmet ediyoruz” dedi.

Norveç’te eyalet meclisleri ve belediye seçimlerinin bu yılın eylül ayında yapılması planlanıyor. İki Kürt isim Huda İmad  ve Mani Hüseyni, Norveç İşçi Partisi’nden belediye başkanlığı için adaylığını ilan etti.

1995’te Erbil’de doğan Huda İmad, tarih alanında uzman olup aynı zamanda yazar. 28 yaşındaki İmad, İşçi Partisi'nin Akershus Belediyesi başkanlığı için adaylığını açıkladı.

1987’de Rojava’nın Qamişlo kentinde dünyaya gelen Mani Hüseyni ise 12 yaşından beri Norveç’te yaşıyor.

2006’da Norveç’in en büyük gençlik siyasi derneği olan ve Norveç İşçi Partisi'ne bağlı İşçi Gençlik Derneği'ne üye olan 36 yaşındaki Hüseyni 2014’ten 2018’e kadar bu derneğin başkanlığını yaptı. Mani Hüseyni 2021’de gerçekleşen genel seçimlerde İşçi Partisi’nden Norveç Parlamentosu’na seçildi.

Norveç’e sığınan Kürtlerin sayısında Son 20 yılda gözle görülür bir artış söz konusu. 1993’e kadar 2 bin civarı Kürt’ün yaşadığı Norveç’te bu sayının son yıllarda 30 bine yükseldiği tahmin ediliyor. /Rudaw