Nurettin Demirtaş’tan Diyarbakır’daki ailelere: Gelin çocuklarınızı görün!

Nurettin Demirtaş, Diyarbakır’da HDP il binası önünde eylem yapan ailelere, “Bu aileler AKP’yi ikna edebiliyorsa AKP bombardıman yapmasın, PKK alanlarına gelsinler, çocuklarıyla görüşsünler!” önerisinde bulundu.

Nurettin Demirtaş’tan Diyarbakır’daki ailelere: Gelin çocuklarınızı görün!

Demokratik Toplum Partisi (DTP) eski Eş Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, 3 Eylül 2019'dan bu yana Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Binası önünde çadır kuran ve “çocuklarının HDP tarafından dağa çıkarıldığını” savunan ailelere hitaben bir bir makale kaleme aldı.  

PKK’ye yakınlığı ile bilinen ve Avrupa’da yayın yapan Yeni Özgür Politika gazetesinde yayaınlanan makalade Demirtaş, “AKP çadırına davet edilen her aile kendi çocuğunun akıbetini gerçekten araştırmalıdır. PKK’ye katıldıkları net ve açık olanlar için bir öneride bulunabiliriz. Fakat bu konuda kesin bilgiye sahip olmayan aileler çocuklarının akıbetini ciddi olarak araştırmalıdırlar” ifadelerini kullandı.

“Türkiye tarihinin karanlık sayfaları çok fazladır. Kayıp yakınları bu karanlık sayfaların aydınlatılması için büyük kararlılıkla her hafta düzenli olarak eylemlerini sürdürürken AKP bu karanlık sayfalara yenilerini eklemektedir. Bunlardan bazıları HDP il binalarının yanlarında kurulan AKP çadırlarında oturan ailelerin çocuklarıdır" diyen Demirtaş, “AKP çadırına davet edilen her aile kendi çocuğunun akıbetini gerçekten araştırmalıdır” diye yazdı.

PKK’ye katıldıkları net ve açık olanlar için bir öneride bulunabileceklerini kayededen Demirtaş, fakat bu konuda kesin bilgiye sahip olmayan ailelerin çocuklarının akıbetini ciddi olarak araştırması gerektiğini ifade etti.

Demirtaş, çadır eylemine katılan bazı ailelerin çocuklarının MİT tarafından katledildiğini, bu yönlü bilgiler olduğunu ileri sürdü.

“Öte yandan çocuğunu PKK’ye soranlardan rahatsızlık duyulamaz” diyen Demirtaş, yaklaşık 50 yıldır devam eden süreçte akıbeti net olarak bilinmeyen ve halen araştırılan birçok PKK’linin bulunduğunu söyledi.

“AKP çadırına oturan aileler bilgi değil ‘çocuğumuzu istiyoruz’ diyorlar. Maalesef bu ortamda onlara bilgi bile verilmez…” diyen Nurettin Demirtaş, önerisini ise şöyle belirtti:

“Bu aileler AKP’yi ikna edebiliyorsa AKP bombardıman yapmasın, PKK alanlarına gelsinler, çocuklarıyla görüşsünler!”

Nurettin Demirtaş, “O çadırlarda geçirdiğiniz her gün sizi çocuklarınızdan daha fazla uzaklaştırmaktan başka işe yaramıyor. AKP propagandası yapacağınıza çocuklarınızın neden dağa gittiğini AKP’ye sorsaydınız daha hayırlı sonuçlara yol açardınız” dedi.

HDP önündeki eylem 553’üncü gününde

Diyarbakır’da, Hacire Akar adlı annne, oğlunun HDP'liler aracılığıyla dağa kaçırıldığını iddia ederek, HDP İl Başkanlığı binası önünde 22 Ağustos 2019'da oturma eylemi başlattı.

Ardından aynı iddiayla başka aileler de 3 Eylül 2019'da oturma eylemi başlattı.

Hükumetin ve bazı muhalefet partilerinin de desteklediği eylem 553’üncü gününde açılan çadırlarda devam ediyor.

Türkiye basınında yer alan haberlere göre bu güne kadar eyleme katılan ailelerin sayısı 207’ye ulaştı. Yine bu süre zarfında 23 aile çocuğuna kavuştu.

Rudaw