Cemil Bayık: MİT, Suriye heyetiyle Kürtleri görüştü

Cemil Bayık: MİT, Suriye heyetiyle Kürtleri görüştü

Rusya’nın başkenti Moskova’da Libya için kalıcı ateşkes görüşmeleri nedeniyle bulunan Türk heyetinden MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Suriye heyetiyle görüşmesinin yankıları sürüyor.

Türkiye, Esad yönetimiyle yıllar sonra ilk kez resmi bir temasta bulunmuştu. Bu temasa ilişkin ortaya çıkan iddialardan biri de Türkiye ve Suriye görüşmesinde Kürtlere karşı bir işbirliğinin ele alınmasıydı.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’tan bu görüşmeye ilişkin açıklama geldi.

Rudaw’da yer alan habere göre Cemil Bayık, “Şu an Amerika da Rusya da Türkiye ile hareket ediyor. Türkiye ile yaptıkları toplantılar Kürtlere karşıdır” dedi.

“Ne zaman Amerika-Türkiye, Rusya-Türkiye toplantı yaparsa ardından ya saldırı oluyor ya da işgal” ifadelerini kullanan Bayık, “Yani ABD ve Rusya Türkiye ile toplantı yaptığı zaman Kürtlere karşı bir toplantı olduğunu halkımız çok iyi bilmelidir. Türkiye, ABD, Rusya hiçbir zaman Kürtler için iyi bir karar almaz. Pratikleri göz önündedir. Türkiye Rusya ittifak yaptı, Türkiye Efrin'e girdi. Efrin halkı göç etti, Efrîn'de zulüm gelişti, demografisi değiştiriliyor. Orada bir tane Kürdün bile kalmasını istemiyorlar” diye konuştu.

MİT ile Suriye istihbaratı arasında gerçekleşen toplantıya ilişkin “Halkımız buna karşı uyanık olmalı” uyarısında bulunan Bayık, şunları söyledi:

“Sadece Kürtlere değil tüm Suriye halklarına düşmanlık yapıyorlar. Suriye'yi parçalamak istiyorlar. Şimdi de Amerika-Türkiye, Rusya-Türkiye ve MİT ile Suriye istihbaratı toplantı yaptı. Halkımıza buna karşı uyanık olmalı. Yani hiçbir zaman bu toplantılardan bizim için iyi ne çıkar demesinler iyi bir şey çıkmaz. Pratiğe baktığımızda şimdiye kadar hep kötü şeyler olmuş. Kürtleri nasıl yok ederiz diye toplanıyorlar. Bu yüzden halkımız tedbirini almalıdır.” 

Libya krizine ilişkin de konuşan Bayık, “Libya önemli bir yerdir, petrol ve gaz var orada. Yine Libya Afrika ve Ortadoğu arasında bir köprü oluşturuyor. Akdeniz'de de özel bir yere sahiptir. Libya'da savaş ve kaosun olması bu sebeplerden dolayıdır” dedi.

Herkesin Libya'da kendini güçlendirmek istediğini belirten Bayık, şöyle devam etti:

“Hatta hegemonyalarını kurmak istiyorlar. Türkiye şu an nereye girerse orada sorun bitmez. Girdiği yerde huzur kalmamıştır, savaş ve kaos dışında bir şey götürmüyor. Bu pratikte de kanıtlandı. Bu yüzden Berlin'deki Libya konferansından bir sonuç çıkmaz. Ya da konferansa katılanlar Türkiye'nin isteklerini kabul edecek ki o zaman netice alırlar. Herkes Türkiye'nin gerçekliğini biliyor.”