Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Beşiktaş taraftar grubu Çarşı davası ile Gezi ana davasının birleştirildiği 52 sanıklı davada, iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanıklar ve avukatların beyanları alındı.

Osman Kavala'nın avukatlarından İlkan Koyuncu, duruşmalara katılmayan müvekkilinin tahliyesini isteyerek, "Kavala’nın arkasında şu var, bu var' diyorlar. Düşman oluşturmaya çalışıyorlar. Tahliyesini istiyoruz" dedi.

Avukat Koyuncu, "Arkasında kimse olmamasının kanıtı, 4,5 yıldır içeride olmasıdır. Bu nedenlerle tahliyesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Kavala'nın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyetini, verilebilecek cezanın üst sınırı dikkate alındığında tutukluluk süresinin ölçülü olmasını ve yargılamanın geldiği aşamayı göz önünde bulundurarak oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Üye hakimlerden biri, karara muhalefet şerhi koyarak Kavala’nın bir veya birkaç adli kontrol hükmü uygulanarak tahliye edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Bazı sanıklar hakkında zorla getirme kararı çıkaran heyet, sanık Ali Hakan Altınay'ın Açık Toplum Vakfında hangi tarihlerde görev aldığı, imza yetkisinin ne zaman kalktığı ve yönetim kurulu başkanlığı görevinin hangi tarihte sona erdiğine ilişkin Vakıflar Genel Müdürlüğüne müzekkere yazılmasına hükmetti. Duruşma 21 Şubat'a ertelendi.

Kavala 2017'den beri tutuklu

Osman Kavala 1 Kasım 2017’de "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı Gezi davasından 18 Şubat’ta beraat etti ancak hakkında başka bir soruşturma olduğu gerekçesiyle aynı gün tekrar gözaltına alındı.

Kavala 9 Mart’ta, 15 Temmuz darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında "casusluk" suçlamasıyla bir kez daha tutuklandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Aralık 2019’da Kavala’nın siyasi nedenlerle tutuklandığına hükmederek, ihlalin ortadan kalkması için derhal tahliye edilmesi çağrısı yaptı ancak Kavala tahliye edilmedi.