Özerk Yönetim, Hmeymim Üssü'nde Rus heyetle görüştü

Özerk Yönetim, Hmeymim Üssü'nde Rus heyetle görüştü

Rojavalı Kürt kaynaklar, Özerk Yönetim'den bir heyetin birkaç gün önce Suriye’nin batısında bulunan Rusya’nın Hmeymim Hava Üssü’nü ziyaret ederek, Rus yetkililerle bir araya geldiğini söyledi. Kaynaklar, heyetin Rus yetkililerle birlikte, Kamışlo’dan onay alarak Suriye hükümetinin tüm tarafları arasında doğrudan müzakere yapmak amacıyla Şam’a gitmek için ‘anlaşma kâğıdı’ üzerine görüşme yaptığını aktardı.

Şarku'l Avsat'ta yer alan habere göre, Rusya'nın Hmeymim Hava Üssü’nü ziyaret eden heyet arasında, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) İcra Kurulu Başkanı İlham Ahmed, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (SKUK) üyesi Mustafa Meşayih, Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi (PDPKS) Politbüro Üyesi Ahmed Süleyman, Süryani Birlik Partisi Genel Başkanı Senharib Bersum ve Öz Yönetim’den bazı Arap yetkililer bulunduğu aktarıldı.

Kaynaklar, görüşmeler sırasında yedi yerel idarenin kaderinin yanı sıra özellikle Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ve 'Asayiş' güçlerinin gelecekteki rolü ve bölgeleri dışındaki savaşlara katılım alanlarının ele alındığını söyledi.

Ziyaret sırasında Kürt heyetin ilgili tarafa, “Suriye’nin 2011 öncesi ve 2020 ile aynı olmadığını” söylediği belirtildi. Yapılan açıklamada, rejim güçlerinin görüşme öncesi güvenlik ve askeri kararlılık vurgusu yaptığını ve çatışmaların devam etmesi durumunda, 'tüm bölgelerde savaşa gidileceği ve bunun tüm kesimler için felaket olacağını aktardığını' belirtildi.

Bu bağlamda bir Rus devriyesinin önceki gün içme suyu istasyonunda inceleme yapmak için Sere Kaniye şehrine bağlı Ebu Raseyn’in kuzeyinde yer alan Alok köyüne doğru yola çıktığı, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından bölgeye girmelerinin engellendiği aktarıldı.

Rus tarafının yolu tamamlamak için ısrarcı olduktan sonra Türk askerlerinin havaya ateş açtığını ve herhangi bir yaralanmanın olmadığı belirtildi.

Rus devriyesinin geri dönmesinin ardından, Türkiye’ye sadık Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurları ve rejim güçlerine tabi sınır muhafızları arasında Ebu Raseyn bölgesindeki temas noktalarında patlak veren çatışmalar nedeniyle Rus askerlerinin bayraklarını indirdiğini ve rejim güçlerine ait bir unsurun hayatını kaybettiğini belirtti. 

Öte yandan ABD askerleri, Haseke’nin kuzeydoğundaki Rimelan petrol sahasına ulaşmak isteyen Rus askerlerinin yolunu kesti. Kürdistan Bölgesi'ni Rojava'ya bağlayan Semalka sınır kapısına ulaşmak isteyen Rus devriyesi, ABD’nin engeline takılarak Kamışlo’daki askeri üsse geri döndü.