Pentagon ile Kürdistan Bölgesi Başkanlığı arasında kritik Peşmerge görüşmesi

ABD Savunma Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan üst düzey yetkililer, Peşmerge Güçleri’nin sorunlarının ele alındığı İcra Direktörü Komitesi toplantısı başkent Erbil’de gerçekleştirildi.

Pentagon ile Kürdistan Bölgesi Başkanlığı arasında kritik Peşmerge görüşmesi

Başkanlık sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, toplantıda, ABD Savunma Bakanlığı ile Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı arasında Eylül ayında yenilenen Mutabakat Zaptı çerçevesinde Peşmerge güçlerinin reform sürecinde kaydedilen ilerlemenin değerlendirilmesi ele alındı.

Peşmerge Güçleri’nin bakanlık çerçevesindeki reformlarının ele alındığı görüşmede, Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı'na entegre edilmesi ve IŞİD'in tamamen yenilgiye uğratılmasını sağlayacak profesyonel bir güç oluşturulması yönündeki uzun vadeli kararlılığın bir parçası olarak gelecek yıl için önemli noktalar üzerinde anlaşmaya varıldı.

Peşmerge Bakanlığı mali ve güç yapısında reform yapma konusunda önemli ilerleme kaydedildiğine dikkat çekilen açıklamada, “ABD Savunma Bakanlığı ve Peşmerge Bakanlığı arasında 2022 Mutabakat Zaptı'nda belirtilen reform çabalarını sürdürmekten memnuniyet duymaktadır. ABD, güçlü, istikrarlı ve egemen bir Irak inşa etme konusunda Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere Irak halkını desteklemektedir” denildi./Rudaw