Pentagon'dan Erbil açıklaması: Karşılık vereceğiz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Erbil’e yönelik saldırıya doğru zaman ve yerde karşılık vereceklerini söyledi.

Pentagon'dan Erbil açıklaması: Karşılık vereceğiz
John Kirby, düzenlediği basın toplantısında Erbil saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Erbil saldırısında kullanılan füzelerin İran’da üretildiğini ve İran tarafından silahlı gruplara verildiğini belirten Kirby, Erbil, Beled üssü ve Bağdat’taki Yeşil Bölge’ye yönelik saldırılara ilişkin soruşturmaların devam ettiğini ancak şu ana kadar saldırıların kimler tarafından düzenlendiğinin tam olarak sonuçlandırılmadığını belirtti.
 
Erbil’e yönelik saldırıyı ciddiye aldıklarını belirten Sözcü Kirby, doğru zaman ve yerde karşılık vereceklerini vurguladı.
 
Kirby, NATO’nun faaliyetlerini genişletmesini desteklediklerini kaydederek, “Irak’ta asker sayımızı artırmaya yönelik hiçbir planımız yok ancak genişleme çalışmalarına farklı bir şekilde katılabiliriz” dedi.
 
Erbil’e roketli saldırı
 
15 Şubat’ta akşam saat 21:30 sıralarında başkent Erbil’e yönelik roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda, bir sözleşmeli personel hayatını kaybetti, aralarında bir Amerikan askerinin de bulunduğu 8 kişi yaralandı. Yaralılardan biri de 22 Şubat’ta hayatını kaybetti.
 
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynakları, 4’ü ABD askerlerinin konuşlu olduğu havalimanı yerleşkesine olmak üzere 14 roket fırlatıldığını duyurdu.
 
Erbil’e yönelik roketli saldırıda roketlerden bazıları kent merkezindeki Naznaz City, Weziran ve Bahtiyari Mahallesi ile Hayvan Pazarı yakınlarına isabet etti.
 
Roketlerden biri Naznaz City civarındaki Çin’in Erbil Başkonsolosluğu yakınlarına düştü ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadı.
 
40 Metre caddesine düşen ikinci bir füze nedeniyle yoldan geçen sivil araçta bulunan iki kişi hafif yaralandı.
 
Hayvan Pazarı’na düşen roket ise Rojava’nın Kobani kenti nüfusuna kayıtlı bir kişinin ağır yaralanmasına neden oldu.
 
Rûdaw muhabirine konuşan üst düzey bir güvenlik yetkilisi, “Edindiğimiz dakik bilgilere göre füzeler Kerkük’ün Dubiz ilçesi yakınlarından fırlatıldı. Saldırı Heşdi Şabi tarafından yapıldı” dedi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise, saldırıdan Şii Heşdi Şabi milislerini sorumlu tuttu.
 
Sözkonusu yetkili, “Saldırıyı kimin yaptığını söylemek için henüz erken ancak bundan önce de Amerikan ve koalisyon güçlerine benzer saldırıları milis gruplar yapmıştı” dedi.
 
Saldırıyı Heşdi Şabi’ye bağlı Saraya Evliya El Dam adlı örgüt üstlenmişti.