PKK Gare operasyonunun bilançosunu açıkladı!

PKK, Gare'de düzenlenen operasyonda 15 örgüt üyesi ile 37 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, hayatını kaybeden rehinelere ilişkin bilgi de verildi

PKK Gare operasyonunun bilançosunu açıkladı!

PKK'nin askeri faaliyetlerinden sorumlu kanadı Halk Savunma Merkezi(HSM) Karargâh Komutanlığı, TSK'nın 10-14 Şubat 2021 tarihlerinde Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Gare bölgesinde gerçekleştirdiği operasyonun ayrıntılarına ilişkin açıklama yaptı.

TSK'nın Gare'de 4 gün boyunca yoğun bir biçimde gelişen bombardıman eşliğinde bölgede kalıcı bir biçimde yerleşmeyi hedefledigine ve örgütün elinde bulunan "esirleri" kurtarmayı hedeflediği değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Burada sağ ele geçirilemeyeceğini bile bile böyle bir operasyonel saldırıya yöneldikleri açıkça anlaşılmaktadır. Bu saldırının esirleri kurtarma amaçlı değil, imha amaçlı olduğu kesindir. Bununla birlikte ilk hamlede hedefledikleri yerleri planladığı şekilde tutabilmiş olsalardı, Garê alanının stratejik bir halkasına yerleşerek alanda kalıcı olmayı önüne koydukları açıktır.

Siyanê Köyü’nde esirlerin bulunduğu kampı kuşatan işgalci faşist güçlerin bir taraftan arazide yayılması önlenirken, diğer taraftan kampı kuşatan güçler kuşatmaya alınarak hareketsiz kılınmışlardır. Bu güçlerini ancak yoğun hava saldırılarına dayanarak savunabilen Türk ordusunun, esirlerin bulunduğu kampta ise önce yoğun hava saldırıları, ardından ise karadan kampa girme çabaları sonucu kampın içine kadar yayılan bir fiziki çatışma durumu yaşanmıştır.

Hiç kimse günlerce ve saatlerce süren bu çatışma ortamında, esirlerin sağlam muhafaza edilebileceğini iddia edemez. Esirlerin savunulması için 6 yoldaşımız sonuna kadar çarpışarak şehadete ulaşmış ve sonuç itibarıyla Türk güvenlik kuvvetlerine mensup 12 esir ve bir de Güney Kürdistanlı geçici tutuklu yaşamını yitirmiştir."

"Özellikle dördüncü günde henüz nasıl gerçekleştiğini tespit edemediğimiz bir şekilde iki kişinin düşmanın eline geçmesi ardından kampa vahşice yönelen sömürgeci Türk ordusu yoğun gaz kullanarak sonuç almak istemiştir" denilen açıklamanın devamında, "Burada, kendi gücüyle çarpışarak değil, daha çok teknik ve gaz kullanmak suretiyle sonuç almayı hedefleyen, korkakça bir duruşun olduğu açık ortadadır. Bu kadar gazın kullanılması ardından içeride yaşamını yitirmiş insanların kafalarına mermi sıkılarak infaz edildikleri anlaşılmaktadır. Er meydanında büyük bir yenilgi alan, kampın içerisine giremeyen Türk devleti, ancak ele geçenlerin verdikleri bilgilerle bu tarz kirli yöntemler kullanarak içeriye girebilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Gare'deki çatışmaların bilançosu hakkında ise şu ayrıntılara yer verildi:

"Yürütülen 4 günlük bu savaşta güçlerimiz tarafından kesin bir biçimde tespit edilen Türk ordu güçlerinin kayıp sayısı 37’dir. Ayrıca onlarca yaralısı da görülmüştür. Fakat bazı timlerimiz savaş tekmillerini vermeden şahadete ulaştıkları için bu rakam düşmanın tüm kayıplarının toplamı değildir. Ayrıca 2 Skorsky helikopter de güçlerimiz tarafından vurulmuş, darbelenmiş ancak düşmeyerek alandan uzaklaşmak zorunda kalmıştır.

Bu savaşta esirlerin bulunduğu kampı koruyan kahraman komutan Şoreş yoldaş öncülüğündeki 6 arkadaşımız tarihi ve destansı bir direniş sergileyerek şahadete ulaşmış, 5 arkadaşımız da değişik zamanlarda düşman güçlerine dönük gerçekleştirdikleri saldırılar esnasında şehit düşmüşlerdir. Ayrıca operasyon alanının dışında, düşmanın alandan kaçmaya çalıştığı saatlerde 3 arkadaşımız paramotorla bir göreve gitmek üzereyken, 1 arkadaşımız da farklı bir mevziide görev başındayken gerçekleşen hava saldırıları sonucu şehadete ulaşmışlardır. Böylece 4 günlük operasyon süreci boyunca, toplam 15 yoldaşımız kahramanca direnerek şahadete ulaşırken, 2 kişi de düşmanın eline geçmiştir. Şehit arkadaşlarımızın sicil bilgileri önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Aynı çatışma ortamında yaşamını yitiren esir asker, polis ve MİT üyelerinin isimleri ise şöyledir: Adıl Kabaklı, Aydın Köse, Hüseyin Sarı, Mevlüt Kahveci, Muhammed Salih Kanca, Müslüm Altıntaş, Sedat Sorgun, Sedat Yabalak, Semih Özbey, Süleyman Sungur, Ümit Bıcır ve Vedat Kaya. Ayrıca geçici olarak tutuklu bulunan Cotyar Muhsin adındaki Duhoklu vatandaşımız da bu olayda yaşamını yitirmiştir."

/ Rudaw