PKK: Şengal'den çekilmeye hazır olduğumuzu KBY'ye ilettik
PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan yaptığı açıklamada HPG olarak güçlerini Şengal'den çekeceklerini dile getirdi.
Stêrk TV'de Mem Şîrvan'ın hazırladığı ve sunduğu özel programın ikinci bölümünde Şengal kriziyle ilgili açıklamalarda bulunan Murat Karayılan, yaşanan tartışmaların sonuçlanmasıyla birlikte HPG olarak güçlerini çekeceklerini Kurdistan Bölgesi'ne ilettiklerini, bunu da ilk kez açıkladığını dile getirdi.
İçinde bulunulan dönemin Kürt halkının kaderinin belirleneceği önemli bir dönem olduğuna ve böylesi bir dönemde Kürt halkının birliğinin her zamankinden daha değerli olduğuna dikkat çeken Karayılan, bu konuyu stratejik bir biçimde ele aldıklarını ve var olan tüm sorunları diyalogla çözmek istediklerini vurguladı.
Kürt halkının içteki ve dıştaki tüm sorunlarını diyaloglar ile aşması için bir platform, ortak çatı kurmak zorunda olduklarını dile getiren Karayılan, halkın geleceği açısından ulusal birliğin çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Kurdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Şengal hakkında yaptığı "PKK'nin diyalog ve barışçıl yöntemlerle Şengal'i terketmemesi halinde askeri güç kullanmak zorunda kalacakları şeklindeki açıklamalarına" bir anlam veremediğini dile getiren Karayılan, PDK ile aralarında bir görüşme durumunun yaşandığını, bu tartışmaların sonuçlanmasıyla birlikte HPG olarak güçlerini çekeceklerini daha önce kendilerine açıkça söylediklerini ve bunu da ilk defa katıldığı programda açıkladığını söyledi.
Şiddet kullanırız söyleminin kardeş kavgası anlamına geldiğini, içinde bulunulan yüzyılda sorunların bu şekilde çözülemeyeceğini, PKK'nin tehditlerle geri adım atacak bir hareket olmadığına atıfta bulunan Karayılan, buna rağmen kendilerinin bir krize yol açmak istemediklerini, diyalog yoluyla sorunları çözmede ısrarcı olacaklarını vurguladı.
Başkan Mesud Barzani Şengal konusuna ağırlığını koymalı
Kürdistan Federe Bölgesi'nin Sayın Başkanı Mesud Barzani'nin bu konuda ağırlığını koyacağına ve inisiyatif ve bütünlük içinde sorunların çözülebileceğini inandığını dile getiren Karayılan, uyumlu bir biçimde ve diyalogla tüm sorunların çözümünün birinci gündemleri olmaları gerektiğini dile getirdi.
Kürt siyasetinin tecrübe sahibi olduğuna, PKK'nin de, PDK önderliğinin de bu konuda tecrübeleri olduğuna dikkat çeken Karayılan, bütün dünya şu an, "acaba Kürtler çağdaş yöntemler ve diyalogla mı sorunlarını çözecek; yoksa eski pratikler tekrar mı yaşanacak” diyerek bu sorunu izlediğine dikkat çekti ve tabii ki geçmişten de alınan tecrübelerden yola çıkarak daha yapıcı yol ve yöntemleri kendilerine esas almaları gerektiğini söyledi.
PKK'nin Kürt kamuoyu nezdinde sıkıştığı dönemlerde kurtarıcı olarak vitrine sürdüğü Murat Karayılan'ın, kaynağının bizzat PKK olduğu Şengal krizinde de beklenildiği gibi gerginliği azaltacak yumuşak ve olumlu açıklamalar yapması ve Başkan Mesud Barzani'yi sorunun çözümü için insiyatif almaya davet etmesi sürpriz bir gelişme değil.
PKK'nin, Kurdistan Bölgesi'nin egemenlik haklarını hiçe sayarak, zaten Kürtlerin kontrolünde olan bir bölgede kriz yaratması ve bu kriz konusunda Kurdistan Bölgesi Yönetimi'nin tüm girişimlerine rağmen olumlu bir adım atmayarak, Başbakan Neçirvan Barzani'nin, PKK'nin Şengal'i terketmemesi halinde Türkiye'nin bunu gerekçe göstererek Şengal'e yönelik askeri bir harekat düzenleme ihtimaline karşı, bıçak kemiğe dayandı şeklinde tabir edilebilecek açıklamasının ardından yumuşak mesajlar vermesi, olumlu bir gelişme olsa da, kamuoyu nezdinde kendi olumsuz pratiğini gizlemeyi hedefledikleri de unutulmamalıdır.
Peşmerge'nin Kobani'de sergilediği uyumlu pratiğin bir benzerini Şengal'de sergilemeyen, Şengal kurtarıldıktan sonra orada üslenerek Şengal'in yeniden inşası ve Kürt hakimiyetinin tesisi sürecini sekteye uğratan PKK'nin bu son açıklamaya uygun bir şekilde hareket ederek, Şengal krizinin barışçıl ve diyaloğa dayalı bir şekilde çözüme kavuşturulması Kürt kamuoyunun genel beklentisidir.