Putin: Ukrayna NATO'ya kabul edilirse NATO ile savaşmak zorunda kalacağız

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Ukrayna’da süreksiz ateşkes ilan etme teşebbüslerinin Neonazi kümeler tarafından engellendiğini savundu …

Putin: Ukrayna NATO'ya kabul edilirse NATO ile savaşmak zorunda kalacağız

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Ukrayna’da süreksiz ateşkes ilan etme teşebbüslerinin Neonazi kümeler tarafından engellendiğini savundu. NATO’ya da “Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesi durumunda tüm NATO örgütüyle savaşmak zorunda kalacağız” iletisi verdi.

Putin, Moskova’da havayollarının kabin gruplarıyla düzenlediği toplantının akabinde açıklamalarda bulundu. “Ukrayna’da her şeyin plana uygun ilerlediğini” ve “Rus ordusunun maksatlarına ulaşacağını” söyleyen Putin, “Ukrayna’ya operasyon buyruğu vermek elbet güç bir karardı” dedi. “Ukrayna’daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını” belirten Putin, Rusya’da sıkıyönetim yahut inanılmaz hal uygulama planları olmadığını da söz etti.

Batı ülkelerinin Ukrayna’ya takviyesine reaksiyon gösteren Putin, “Ukrayna’da Batı ülkeleri tarafından faal olarak desteklenen durum, Ukrayna’daki anayasa aksisi darbe periyodundan bile daha fazla denetimden çıktı. Bu takviyesini gizleyen de yok. Saklamıyorlar ve direkt bunun için 5 milyar dolar harcadıklarını söylediler” diye konuştu.

‘Uçuşa Yasak Bölge Kararı Askeri Operasyonlara Müdahale Olarak Görülecek’

Ukrayna’ya uçuşa yasak bölge koyma teşebbüslerinin ise askeri faaliyetlere müdahale olarak değerlendirileceğini belirten Putin, “Başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma teşebbüsü askeri operasyonlara direkt müdahale olarak pahalandırılacak. Bize uygulanan yaptırımlar Rusya’ya savaş ilan etmek gibidir” diye konuştu.

‘Kiev’in Talebi Üzerine Süreksiz Ateşkes İlan Ettik Lakin Siviller Rehin Alınıyor’

Putin, açıklamasında Sumi, Harkov ve Mariuopol kentlerinde sivillerin rehin alındığı istikametinde bilgiler olduğunu tabir etti; “Sumi ve Harkov’da yabancı vatandaşları rehin aldılar. Bir tren istasyonuna götürdüler ve üç gündür orada tutuyorlar. Bu bilgi Ukrayna idaresine, Batı ülkelerin önderlerine ve BM genel sekreterine iletildi. Kimse bir şey yapmıyor. Hakikaten, onları direkt canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Birebir durum şu anda Mariupol’da da yaşanıyor” dedi.

Mariupol’da süreksiz ateşkes kararının Kiev’in talebi üzerine alındığını da kaydeden Putin, “Hükümetten, Kiev’den aradılar, ordumuzla temasa geçtiler: ‘Vatandaşların çıkması için bir koridor verin’ dediler. Bunun üzerine askeri harekat çabucak askıya alındı ve ne olduğuna bakılıyordu. Fakat kimseyi dışarı çıkarmıyorlar, insanları canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Kim onlar? Tabii ki Neonaziler. Tam olarak bu cins aksiyonlarla ülkelerini ve devletlerini yok ediyorlar” diye konuştu.

Ukrayna’nın Mümkün Nato Üyeliği: Nato’yla Savaşmak Zorunda Kalırız

Putin, “nükleer güçleri alarma geçirme” buyruğu vermesinin akabinde Ukrayna’nın nükleer güç elde etmesine ait Batı ülkeleri tarafından teşebbüsler yürütüldüğünü kaydetti. “Ukrayna’nın nükleer statü kazanma niyetinin görmezden gelinmeyeceğini” tabir eden Putin, “Artık (Ukrayna’nın) nükleer statü kazanması, yani nükleer silahlar elde etmesi hakkında konuşuluyor. Bunu nasıl yok sayabiliriz? Bu muhakkak gerçek bir tehdit, bu çok saçma” dedi.

“Ukrayna’nın NATO’ya kabulü hakkında da giderek daha faal konuşmalar yapılıyor” diyen Putin, kelamlarına şöyle devam etti: “Bunun neye yol açabileceğini anlıyor musunuz? Şayet bu bir NATO ülkesiyse, o vakit, o örgütün kuruluş mutabakatına uygun olarak, öbür tüm üyeler askeri bir çatışma durumunda o ülkeyi desteklemesi gerekiyor. Donbass’ta askeri operasyonlar yürütüyorlar ve Kırım’a da sızacaklar. Ve sonra tüm NATO örgütüyle savaşmak zorunda kalacağız. Nedir bu? Sonuçlar açık, değil mi? Herkes için açık olduğunu düşünüyorum.”