Rojava asayişinin gözaltına aldığı Asuri kadından haber alınamıyor

Suriye Demokratik Asuri Örgütü, Rojava asayiş güçlerinin Reşa Fehmi Şemon isimli Asuri kadını bir hafta önce gözaltına aldığını ve akıbeti hakkında bir bilgi sahibi olmadıklarını açıkladı.

Rojava asayişinin gözaltına aldığı Asuri kadından haber alınamıyor

Suriye Demokratik Asuri Örgütü, daha önce Özerk Yönetim’in bir çalışanı olan Reşa Fehmi Şemon isimli Asuri kadının 3 Temmuz’da Derik kentinde Rojava asayiş güçlerince bilinmeyen bir nedenle gözaltına alındığını duyurdu.

Örgüt açıklamada, Reşa Fehmi Şemon’un ailesi kızlarının hayatının tehlikeye girmemesi endişesiyle gözaltına alınmasını 5 gün boyunca kimseye duyurmadığını, kızlarının gözaltına alınış biçimin kaçırma şeklinde olduğunu kendilerine aktardığını belirtti.

Suriye Demokratik Asuri Örgütü ve Derik Hristiyan Kilisesi’nden bir heyet, Rojava Özerk Yönetimi yetkiliri ile  Reşa Fehmi Şemon’un alı konulması konusunu görüştü.

Rojava yönetiminin Reşa Fehmi Şemon’un serbest verileceği sözü verdiğini ancak şuna kadar Şemon’un serbest bırakılmadığı bildiriliyor. 

Rojavalı yetkililerin, Reşa Fehmi Şemon’un neden kaçırıldığı ve alı konulduğu hakkında bir bilgi verilmediğini belirten Suriye Demokratik Asuri Örgütü açıklamasında, “Reşa Fehmi Şemon’un tutuklanması bir hak ihlalidir. Bu hukuksuzluğu kınıyor ve Reşa Fehmi Şemon’un derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Başına gelecek her türlü olumsuzluktan Özerk Yönetim sorumlu olacaktır” denildi.

Rûdawın 23:00 bültenine katılan Stockholm’daki Riw Asuri İnsan Hakları Örgütü aktivisti Cemil Diyerbekirli, Reşa Fehmi Şemon’un Rojava Özerk Yönetimi’nin hangi gücü tarafından kaçırıldığını bilmediklerini belirterek, “Hangi güç kaçırdı ve suçu ne bilmiyoruz. Bu uygulama hukuk dışıdır” dedi.

Diyarbekirli bu olayın peşini bırakmayacaklarını belirterek, bu konuda ABD’li yetkililere bilgi verdiklerini söyledi.

Riw Asuri İnsan Hakları Örgütü aktivisti Cemil Diyerbekirli, Şemon’un bir suçu varsa dahi yasal prosedürün uygulanması ailesi ile görüştürülmesi ve avukat tutmasına izin verilmesi gerektiğini vurguladı. /Rudaw