‘Rojava bombardımanı sonrası CIA Başkanı, Hakan Fidan’a sert mesaj verdi’

ABD merkezli yayın kuruluşu Axios'ta yer alan habere göre, "ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Bill Burns, ABD güçlerini tehlikeye attığı için Türkiye’nin Rojava ve Suriye’de düzenlediği hava saldırıları ve bombardımana karşı MİT Başkanı Hakan Fidan’a sert mesaj" verdi.

‘Rojava bombardımanı sonrası CIA Başkanı, Hakan Fidan’a sert mesaj verdi’

Haberde ABD’li kaynakların geçtiğimiz günlerde MİT tarafından dronelarla düzenlenen hava saldırılarının Rojava’daki ABD güçlerinin tehlikeye attığı bilgisini verdiği belirtildi.

Axios'un Ortadoğu Muhabiri Barak Ravid imzalı haberde 6 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul-İstiklal patlaması sonrası hava saldırılarının düzenlendiği, hiçbir örgütün üstlenmediği, PKK ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) de yaptıkları açıklamalarla üstlenmedikleri belirtildi.

Ayrıca haberde “900 ABD askerinin, DSG’nin yer aldığı noktalarda konuşlu oldukları belirtilerek ABD’nin Türkiye’nin olası bir kara harekatı nedeniyle oldukça endişeli olduğu, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan Kürt müttefiklerinin (DSG) ve ABD askerlerinin güvenliğini tehlikeye atabileceği” kaydedildi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, geçtiğimiz günlerde mevkidaşı Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştüğü hatılatılan haberde DSG Genel Komutanı Mazlum (Kobani) Abdi’nin de ABD’nin Rojava’ya yönelik Türkiye’nin olası bir kara harekatını engellemesinin bir “ahlaki görev” olduğunu söylediği belirtildi.

 Öte yandan haberde ABD’nin Türkiye üzerinde hava saldırılarını durdurması için artan baskısının esas nedeninin de yapılan bombardımanlardan birinin ABD askerlerinin oldukça yanına isabet etmesi olduğu kaydedildi.

Bunun hemen sonrası Burns ile Türk mevkidaşı Hakan Fidan arasında bir telefon görüşmesi yapıldı.

Haberde yer alan bilgilere göre görüşmeye ilişkin bilgi sahibi olan 2 ABD kaynağı, Burns, Fidan’a söz konusu hava saldırısının ABD askerlerini tehlikeye attığını söyledi ve Burns, Fidan’a Türkiye’nin kara harekatı yapmasına karşı olduğunu bildirdi.

 Konuya ilişkin henüz Beyaz Saray ve CIA yorum yapmazken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise “ABD’nin kara harekatı dahil Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine karşı askeri hareketliliğine karşı tutumunu her seferinde dile getirdiğini” kaydetti. /Rudaw