Rojava Özerk Yönetimi: Tüm siyasi partiler ofislerini açabilir

Rojava Özerk Yönetimi, aldığı yeni bir kararla tüm partilerin Rojava’da ofis açabileceklerini açıkladı

Rojava Özerk Yönetimi: Tüm siyasi partiler ofislerini açabilir

Rojava Özerk Yönetimi, aldığı yeni bir kararla tüm partilerin Rojava’da ofis açabileceklerini açıkladı

Özerk Yönetim Yasama Meclisi’ne bağlı Siyasi Partiler Komitesi Eşbaşkanlığı tarafından bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada, ‘Özerk Yönetim’e çalışma izni başvurusunda bulunmayan tüm partiler Rojava’da ofis açabilir’ denilerek, tüm tarafların bu karara bağlı kalmaları istendi.

Açıklamada ayrıca, bu kararın ulusal çıkarların korunması ve Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (Kongreya Netewî ya Kurdistanê - KNK) Rojava’da taraflar arasında bir diyalog ve birlik oluşturma çabalarına bir cevap olarak alındığı belirtildi.

Kürdistan Ulusal Kongresi Rojava Temsilciliği, bir kaç gündür Rojava Kürdistan’ındaki siyasi partiler arasında bir diyalog oluşturma girişimlerinde bulunuyor.

KNK Başkanı Ebdülkerim Omer K24’e yaptığı açıklamada, KNK’nin Rojava’da bir birlik oluşturma ve siyasi partiler arasında bir diyalog oluşturmak amacıyla bağımsız 5 kişiden oluşan bir komite oluşturduğunu belirterek, “Türkiye’nin tehditleri ile yüzyüze olduğumuz bu kritik ve zor dönemde elde ettiğimiz kazanımları korumak için Rojava’daki siyasi partilerin diyalog halinde olması ve birlikte hareket edilmesi çok önemli” ifadelerini kullanmıştı.

KNK dün Rojava’nın Qamişlo kentinde bir basın toplantısı düzenlemiş, Özerk Yönetim ile yaptıkları görüşmede birkaç konuda uzlaşı sağladıklarını ve bu konulardan biri olarak, Rojava’daki tüm siyasi partilerin ofislerini açıp, serbestçe çalışmalarını yürütebileceğini açıklamıştı.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ne (ENKS) bağlı tüm partilerin ofisleri ‘çalışma izinleri yok’ gerekçesiyle 2017 yılından bu yana kapalı ve ENKS’ çatısı altındaki partiler Rojava’da serbest bir şekilde siyasi çalışmalarını sürdüremiyor. ENKS’li onlarca yönetici, üye ve çalışan Rojava’daki zindanlarda tutuluyor.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Politbüro Üyesi Mihemed İsmail, KNK’nin Rojava’daki girişimleri ile ilgili K24’e yaptığı açıklamada, “PYD ve Rojava’daki yönetim şu ana kadar birlik için her hangi bir zemin oluşturabilmiş değil. Ofislerimiz kapalı ve ENKS’li onlarca siyasetçi tutuklu” şeklinde konuşmuştu.