Rojava Özerk Yönetim’inden Şam’a sert yanıt! Kara propaganda

Rojava Suriye Özerk Yönetimi, Suriye hükumetinin El Hol Kampındaki çocukların silah altına alındığı yönündeki iddialarını “kara propaganda” şeklinde nitelendirdi. Özerk Yönetim ayrıca, BMGK’yi “Şam hükümetinin ihlalleri hakkında hesap sorulmaya” çağrdı.

Rojava Özerk Yönetim’inden Şam’a sert yanıt! Kara propaganda

Özerk Yönetim, Suriye Dışişleri Bakanı Beşar El Caferi’nin Güvenlik Meclisi’ndeki bir oturumda, Hol Kampı’ndaki çocukların silahlandırıldığı yönündeki iddialarına yanıt ver.

Şam hükümetinin Suriye’den göçertilen milyonlarca insanı, binlerce kurbanı ve yüz binlerce kayıp insanı görmezden geldiğine vurgu yapılan açıklamda, “Şam hükümeti Suriye halkının da gerçeklikten uzak olduğunu çok iyi bildiği şeylere dikkat çekiyor. Gerçekleri görmezden gelmek ve saptırmak Şam hükümetinin özelliğidir. Daha da kötüsü dikkat çekmeye çalıştığı gerçeklikten uzak şeylere ısrarla inanıyor. Türk devletinin destek verdiği çeteler de bu kirli siyaseti kullanıyor. Hükümetin ve çetelerin amaçları aynıdır. O da Suriye halkını ortadan kaldırmaktır” denildi.

“Beşar El Caferi, BM’nin, Suriye hükümetinin yürüttüğü siyaset sonucu 7 bin çocuğun öldürülmesine ilişkin resmi raporlarını görmezden geldi” ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Başka örgütlerin raporlarına göre bu sayı 20 bini geçiyor. Aynı zamanda Suriye rejiminin askeri operasyonları sonucu birçok okul yıkıldı ve bazı çocuklar hala rejimin güvenlik güçleri tarafından gözaltında.  Beşar El Ceferî’nin temsilciğini yaptığı Şam hükümetinin istihbaratı ve güvenlik güçleri gözaltı sırasında Deraa’daki çocukların tırnaklarını kesti ve vücudunda sigara söndürdü. Biz burada hayretler içinde kalıyoruz. Acaba Beşar El Caferi hangi sorumluluktan bahsediyor?”

Açıklamada, Güvenlik Konseyi ile Haziran 2019’da “çocukların silah altına alınmasına” ilişkin yaptığı anlaşmanın ardında, bu konuda çalışan bir ofis kurulduğu hatırlatılarak, bu organizasyon aracılığıyla 2020 yılında 28, 2021’nin başlangıcından bugüne kadar da 11 çocuğun askeri birliklerden uzaklaştırılarak ailelerine teslim edildiği belirtildi.

Hol Kampı ve IŞİD’li çocukların iade edilmesi konusunda Şam hükümetinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğine dikkat çekilen açıklamada, “Özerk Yönetim’in yükü ağırdır. Özerk Yönetim bu bölgeyi yönetiyor. Bazı tedbirler almak onun hakkıdır. Hol Kampı ve diğer bölgelerdeki çocukları koruma sorumluluğu Özerk Yönetim’e aittir. Özerk Yönetim, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Silahlı Çatışmalarda Çocukları Koruma Bürosu ve Eğitim Öğretim Komitesi ile birlikte okulları hazırlıyor ve çocukları okula yönlendirmek için çalışmalar yürütüyor” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Özerk Yönetim olarak, Şam hükümeti ve temsilcilerinin amaçları uluslararası kurumlarda suçlarını gizlemek, kamuoyunu yanıltmak, Suriye’de on yıllardır işlediği işkence, gözaltı ve tutuklama suçlarının sorumluluğundan kaçmak için açıkça yalan söylediğini belirtiyoruz” denildi.

Özerk Yönetim ayrıca Birleşmiş Milletleri, Suriye hükümetinin “ihlal ettiği uluslararası anlaşma ve yasaların hesabını vermesini” için harekete geçmeye çağırdı.