Rojava'da Beyaz Fosfor kullanıldı mı? İsveçli bilim insanı raporunu tamamladı!

İsveçli bilim insanı Abbas Mansouran, bölgede yaptığı incelemelerde Türkiye'nin Suriye'ye askeri harekatı sırasında sivillere karşı beyaz fosfor ve kimyasal silah kullandığını rapor etti.

Rojava'da Beyaz Fosfor kullanıldı mı? İsveçli bilim insanı raporunu tamamladı!

Türkiye'nin 9 Ekim'de başlattığı Rojava’ya yönelik askeri harekat sırasında kimyasal silah kullandığına dair iddialar ortaya atılmıştı. Bu iddiaların ardından Kürt Kızılayı (Heyva Sor) 18 Ekim'de, aralarında sivillerin de bulunduğu 6 hastanın "bilinmeyen silahlardan" dolayı oluşan yanıklarla hastaneye kaldırıldığını ve ne kullanıldığını belirlemek için çalışmaların sürdüğünü açıklayarak, kimyasal silah kullanıldığını doğrulayamadığını belirterek konuyu incelemek için uluslararası ortakları ile beraber çalıştıklarını aktarmıştı.

Bu iddilara ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "Terör örgütünün kimyasal silah kullanıp suçu Silahlı Kuvvetlerimize atmaya, bununla ilgili bir algı oluşturmaya çalışacaklarına dair bilgiler geliyor. TSK'nin envanterinde kimyasal silah olmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek" diyerek iddiaları yalanlamıştı.

'Türkiye Kimyasal Silah Kullandı'

Ancak bölgede çalışma yapan uzmanlardan biri olan İsveçli bilim insanı Abbas Mansouran Türkiye'nin kimyasal silah kullandığını öne sürüyor. Mansouran, Haseke bölgesindeki çalışmalarını raporlaştırdı.

Rapordaki iddaya göre, TSK bölgede sivillere karşı kimyasal silah kullandı. Bunların içinde başta beyaz fosfor olmak üzere çok sayıda bilinmeyen kimyasal madde var. Yine rapora göre, çoğu sivil insansız hava araçlarıyla atılan mühimmatla vuruldu.

Mansouri yazdığı raporda "Şimdiye kadar, Serêkanîyê (Rasulayn), Girê Spi (Tel Abyad) kentlerinden ve çevre köylerinden Türkiye'nin saldırıları sonucu ağır yaralanan çocuklar, kadınlar ve erkeklerden oluşan ağır yaralanmış yüzlerce hastayı kabul ettik. Toplamda, çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 30 kişi, Heseke merkezi hastanesinde, ciddi ve olağandışı yanıklar ve dumandan etkilenerek yaralanmaları nedeniyle tedavi altına alındı.

Yüzlerinde, kulaklarında ve vücutlarının çeşitli yerlerinde yanıklar mevcuttu. Burada tanık olduğum yanma türleri, beyaz fosfor gibi kimyasal maddelerden oluşan maddelerin yola çtığı yanıklara benziyordu. Tecrübelerime göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sivil bölgelerde kadınlara ve çocuklara karşı kimyasal silahlar kullandığına inanıyorum" şeklinde ifadeler yer aldı.

Rapora göre, ayrıca kimyasalların kullanılması nedeniyle hastalarda ölümcül ve dirençli bakteriler gelişti. Bazı yaralılar bacak ve kollarını kaybederken bazıları da duyma yetisini yitirdi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü OPCW de Türkiye'nin Rojava harekatında konvansiyonel olmayan silahları kullandığı iddialarını değerlendireceklerini açıklamıştı.

Kuzey Suriye Özerk Yöntimi, uluslararsı insan hakları örgütü ve bir çok basın kuruluşu da kimyasal silah iddialarını gündeme getirmiş ve iddiaların soruşturulması için çağrı yapmıştı.

Cenevre sözleşmesi beyaz fosforun el bombalarında, hava mühimmatında ve topçu mermilerinde kullanımına izin veriyor. Birçok ülke ordusunun envanterinde de beyaz fosfor var. Ancak savaş hukukunda sivillere karşı kullanılması suç sayılıyor.

Beyaz fosfor insan derisi ile temas ettiğinde oldukça ciddi ve acı verici yanıklara neden oluyor.