Rusya destekli Sünni gruptan Esad güçlerine saldırı

Dera’daki yerel kaynaklar, Rusya’ya bağlı Beşinci Kolordu altında toplanan Sünni Gençlik Kuvvetleri'nin, 27 Mart’ta Dera’nın Sahvah kasabasında hava istihbarat servisi ve 15. Tugay'a ait bir kontrol noktasına saldırı düzenlediğini açıkladı.

Rusya destekli Sünni gruptan Esad güçlerine saldırı

Dera’daki yerel kaynaklar, Rusya’ya bağlı Beşinci Kolordu altında toplanan Sünni Gençlik Kuvvetleri'nin, 27 Mart’ta Dera’nın Sahvah kasabasında hava istihbarat servisi ve 15. Tugay'a ait bir kontrol noktasına saldırı düzenlediğini açıkladı.

Beşinci Kolordu’ya mensup bir unsurun Esed güçlerine ait bir kontrol noktasında alıkonulması ve kontrol noktasındaki güçlerin kasabada sivil halkın haklarına yönelik ihlaller gerçekleştirmesi çatışmayı tetikledi.

Ahmed el-Avde ve destekçileri, Suriye rejim güçlerine bağlı kontrol noktasından açılan ateş sonrası karşı saldırı düzenledi. Beşinci Kolordu Komutanı Ahmed el-Avde, ihlallerin devam etmesi halinde kontrol noktasının tamamen imha edileceğini belirtti.

Kaynaklar, olayın Dera’daki Beşinci Kolordu kuvvetlerinin, Esad güçlerine ilk saldırısı olmadığını belirtti. Öyle ki kaynaklara göre, bir rejim subayının Hizbullah’a katılması ve Bedevi toplulukların çoğunluğunun yerel nüfusu Hizbullah saflarına katılmaları için ikna etme çabaları dolayısıyla Ahmed el-Avde ve kuvvetleri, Ağustos 2018’de Rusya’dan alınan emirler sonrasında Suriye Ürdün sınırındaki Suriye güçlerine ait kontrol noktalarına saldırılar düzenlemişti. Aynı şekilde Beşinci Kolordu’dan bir grup, Dera’da büyük dükkanları ele geçirmeye çalışan Suriyeli gümrük devriyesine saldırıda bulunmuştu.

Rusya’nın Dera’daki Beşinci Kolordu’ya bağlı kuvvetlerinin rejim güçlerine ve aşırılıklarına karşı müdahalesi, Rusya’nın Ahmed el-Avde liderliğindeki Beşinci Kolordu kuvvetlerine verdiği yetkilerin de boyutunu gösteriyor. El-Avde, Suriye’nin güneyindeki Beşinci Kolordu’ya bağlı Sekizinci Tugay komutanı olarak görev yapıyor.

Daha önce muhalefetteki liderler, Temmuz 2018 sonrasında muhalefet ve Moskova arasındaki anlaşmaların ardından ülkenin doğusundaki Dera’da Rus tarafıyla müzakerelerde bulunup anlaşma yaparak, Suriye’nin kuzey cephelerine ve çöl bölgelerine bir grup gönderilmesi talebine yanıt vermişlerdi. Daha sonra muhalefet, bölgeyi Rusya himayesi altında rejim güçlerine teslim etti.

Rusya, Suriye’nin güneyinde özellikle de uluslararası bağlara sahip eski muhalefet liderleri ve unsurları tarafından denetlenen Beşinci Kolordu’ya bağlı bir grup oluşturdu.

Gözlemcilere göre Rusya, Güney Suriye’deki Beşinci Kolordu kuvvetlerine, güney bölgelerindeki çözüm anlaşmasını destekleme konusunda bölgesel ülkeler karşısında yükümlülükleri çerçevesinde geniş yetkiler verdi. Bu bağlamda Suriye rejimi güçlerinin bölgede yaptığı ihlaller, anlaşmanın sona ermesine ve bölgede yeniden tırmanış yaşanmasına neden oldu. Ayrıca durum, Rusya’ya, çözüm anlaşmasını imzalayan tüm eski muhalefet gruplarını içeren Dera ve Kuneytire’de bir birlik altında Güney Suriye’de büyük bir askeri güç kazandırdı.