'Rusya Fırat bölgesini DSG’den alıp Şam’a vermek istiyor'

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlıi Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında birleşen grupların Suriye Demokratik Güçleri (DSG) denetimindeki Ayn İsa kentine yönelik saldırıları son günlerde yoğunlaştı.

'Rusya Fırat bölgesini DSG’den alıp Şam’a vermek istiyor'

DSG saldırılara karşılık verirken, geçen yıl imzalanan mutabakatın garantörü olan Rusya’nın sessizliği dikkat çekici. Bölgede bulunan ve Ayn İsa saldırılarını kentte takip eden gazeteci Nazım Daştan, Rusya’nın Suriye rejimi çıkarını izlemekle yetindiğine dikkat çekiyor.

Daştan’a göre, Ruslar, DSG’nin denetimindeki tüm Fırat bölgesini Şam’a vermek istiyor. Daştan, Ayn İsa’ya yönelik çete gruplarının büyük saldırı hazırlıkları yaptıklarını, TSK’nin de katılacağı büyük bir operasyonun beklendiğini belirtti. 

Girê Spî’nin (Tel Abyad) doğu ve batı kırsalının yanı sıra Ayn İsa merkez ve köylerine yapılan saldırılarda, bombardımanı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yaparken, karadan da SMO adı altında bir araya getirilen gruplar ilerlemeye çalışıyor.

Yankılar’ın konuğu olan Mezopotamya Ajansı muhabiri Nazım Daştan’a göre saldırıların en çok gerçekleştiği yerlerin başında, Ayn İsa merkez, köyleri ve buradan geçen uluslararası M4 karayolu geliyor.

Bu saldırılarda başı, Ehrar El Şerqîye, Hamza Tümeni, Süleyman Şah Tugayları ve Sultan Murat Tugayı gibi gruplar çekiyor. Bugüne kadar üç cepheden yapılan bütün saldırılar, DSG güçlerince kırıldı.

Daştan’ın aktardığı bilgilere göre, çete grupları DSG karşısında ilerleyemeyince daha büyük bir saldırı için hazırlıklara başladı. Bölgeye yönelik sevkiyatların arttığını belirten Daştan “Çeteler daha kapsamlı bir saldırı için Türk ordusundan destek istediler. Gezdiğimiz yerlerde Türk ordusunun ağır silah sevkiyatlar yaptığını gözlemledik. Yüzlerce çete de bölgeye sevkedilmiş durumda. Türkiye daha kapsamlı bir saldırı yapabilmek için uluslararası güçlerle görüşmeler gerçekleştiriyor. Türkiye ve bağlı gruplar daha büyük savaş için hava saldırısını kullanmak istiyor. Çete grupların Türkiye’den en çok istediği şey hava saldırısını aktif kullanmak. Bölgede şu an varolan güç Rusya. Ayn İsa merkezde, askeri üssü bulunuyor. Ay İsa arkasında bulunan bölgelerde de Rusya’ya ait güçler var.

Koalisyon güçleri de bu bölgede bulunuyorlar. Türkiye onlarla da temas halinde bu saldırıları yürütmek istiyor. Aldığımız bilgilere göre şu ana kadar Türkiye lehine olacak bir gelişme yok. Ama Türkiye’nin bölge ve uluslararası güçlerle görüşmeleri devam ediyor…

Geçtiğimiz günlerde Ayn İsa’da bir görüşme yapıldı. Rusya’ya ait güçler, Demokratik Suriye Güçleri’nden Ayn İsa’yı Şam’a verilmesini istedi. Ama bu talep kabul görülmedi. Aslında Ruslar sadece Ayn İsa’nın değil, Fırat bölgesinin tamamının Suriye rejimine devredilmesini talep ediyor. Türkiye’nin saldırılarını koz kullanıyorlar. ‘Siz buraları Suriye rejimine, askeri olarak teslim etmezseniz Türkiye ve çetelerin saldırıları devam eder’ diyorlar. DSG, bunu kabul etmiş değil.

Ayn İsa kent merkezine yönelik ağır bombardımanlar sözkonusu. Kent merkezinde Rusya’nın askeri üssü var. Üssün 300 metre yakınına toplar düşüyor, fakat Rusya’ya bağlı güçler sessizliğini koruyor. Rusya’nın bir aydır yapılan saldırılarda mevcut tutumu ‘bekle ve gör’ politikası. Ruslar Türkiye’den ve Kürtlerden rejim lehine ne koparabilirim peşindiler…”