Rusya’dan Bahçeli’nin Erdoğan'a hediye ettiği haritaya ilişkin açıklama

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Bahçeli'nin Erdoğan’a hediye ettiği haritayla ilgili, "Teessüf edeceğim tek şey haritada gösterilen Türk dünyasının merkezinde büyük bir kızıl yıldız olmamasıdır. Orası Türkiye değil, Rusya Federasyonu toprağıdır" açıklamalarında bulundu.

Rusya’dan Bahçeli’nin Erdoğan'a hediye ettiği haritaya ilişkin açıklama

Dmitri Peskov, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilen ve üzerinde “Türk dünyası haritası” bulunan tablo konusunda görüşlerini dile getirdi.

"Rusya-1” televizyon kanalında yayınlanan programda gazeteci Pavel Zarubin'in konuya dair sorusunu yanıtlayan Peskov, Türk siyasetçilerin periyodik olarak “Türk birliği” fikri beslediklerini ve bunun tamamen "normal olduğunu" söyledi.

Peskov, "Teessüf edeceğim tek şey haritada gösterilen Türk dünyasının merkezinde büyük bir kızıl yıldız olmamasıdır. Orası Türkiye değil, Rusya Federasyonu toprağıdır" dedi.

Kendisinin bir Türkolog olduğunu belirten Peskov, tabloda gösterilen yerlere ilgili de ayrı bir parantez açtı.

Peskov, haritada gösterilen bu merkezin Altay'da olduğunu ve buranın  "her Türk için geldikleri yerin kutsal” görüldüğünü aktardı.

Geçtiğimiz günlerde MHP lideri Bahçeli, Erdoğan'ı Beştepe'de ziyaret etmişti.

Bahçeli'nin, görüşme öncesinde Erdoğan'a içinde Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan, Moğolistan ve Çin'in Altay, Yakutya ve Sincan bölgelerini işaretleyen “Türk Dünyası Haritası” tablosunu hediye etmişti.

Haritada, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan kırmızı, Balkan Yarımadası'nın bazı ülkeleri, İran'ın bir kısmı, Rusya'nın güney bölgelerinin yanı sıra Sibirya'nın çoğu ve Moğolistan'ın batı kısmı turuncu renkle işaretlenmiş.

Çin'in Altay, Yakutya ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi sarı renkle işaretlenmiş.